«ΕΑ&Τ» Ιανουαρίου: Πολυεθνική αεροπορική άσκηση “Blue Flag 2013” στο Ισραήλ

7 Ιανουαρίου 2014

Το F-16D Block 52+ της 340 Μοίρας απογειώνεται στις 25 Νοεμβρίου από την αεροπορική βάση της ερήμου Νεγκέβ, για την εκτέλεση αποστολής στο πλαίσιο της άσκησης “Blue Flag 2013”. (US Embassy Tel Aviv)

Στο τεύχος Ιανουαρίου του περιοδικού «Ελληνική Άμυνα & Τεχνολογία» που κυκλοφορεί, παρουσιάζεται η “Blue Flag 2013”, η μεγαλύτερη πολυεθνική άσκηση στην ιστορία της Ισραηλινής Πολεμικής Αεροπορίας (IAF). Η ελληνική Πολεμική Αεροπορία δεν θα μπορούσε να λείψει από μια τέτοια ευκαιρία στον κρίσιμο γεωπολιτικά και γεωενεργειακά χώρο της Ανατολικής Μεσογείου, οπότε εκπροσωπήθηκε από την 340 Μοίρα της 115 Πτέρυγας Μάχης, με 4 μαχητικά αεροσκάφη F-16 Block 52+ και κλιμάκιο 45 ιπτάμενων και τεχνικών.

Στις 12 και 13 Νοεμβρίου οι ξένες αεροπορικές αποστολές έφθασαν στην αεροπορική βάση Ουβντά της IAF, στην έρημο Νεγκέβ. Η πρώτη εβδομάδα ήταν αφιερωμένη στην ενημέρωση για τις διαδικασίες του ισραηλινού εναέριου χώρου και σε σχετικές πτήσεις εξοικείωσης, σε περιορισμένο αριθμό τακτικών πτήσεων, καθώς και στην αλληλογνωριμία μεταξύ των αποστολών. Οι πτήσεις αυτές διάρκεσαν 4 ημέρες.

«Η εβδομάδα ένα της BlueFlagήταν αφιερωμένη στην εκπαίδευση και προθέρμανση προς την πραγματική άσκηση που πραγματοποιήθηκε στη διάρκεια της εβδομάδας δύο», εξήγησε ο Σμηναγός Μάθιου Κούτα, χειριστής F-15E από την 429η Μοίρα Μαχητικών της Πολεμικής Αεροπορίας των ΗΠΑ (USAF), με έδρα την αεροπορική βάση Λέικενχηθ της Βασιλικής Πολεμικής Αεροπορίας (RAF) στην Αγγλία. «Ο εναέριος χώρος, η διάρκεια αποστολής και ορισμένες από τις διαδικασίες ήταν κάπως διαφορετικές για εμάς. Μετά την εκπαιδευτική εβδομάδα, ήμασταν έτοιμοι να αρχίσουμε.»

Η δεύτερη εβδομάδα ήταν η σημαντικότερη της άσκησης, με τις 4 αεροπορικές δυνάμεις να εξασκούνται σε κοινές πτήσεις και σύνθετα σενάρια μάχης: τα ισραηλινά F-16C/D, F-16I και F-15C/D σε συνεργασία με τα ξένα μαχητικά αεροσκάφη.

«Οι Αμερικανοί έφεραν το F-15E, ένα από τα καλύτερα F-15 στον κόσμο. Οι Ιταλοί ήλθαν με τα αεροσκάφη AMXκαι Tornadoκαι οι Έλληνες έφεραν ένα πολύ σύγχρονο αεροσκάφος F-16», δήλωσε ο Ισραηλινός Αντισμήναρχος Ζιφ, διοικητής της Μοίρας «Ιπτάμενος Δράκος» (“Flying Dragon”) που ηγούνταν της εχθρικής «Ερυθρής» δύναμης στην άσκηση, προσθέτοντας: «Στη διάρκεια της άσκησης αυτής, ένα μικτό συγκρότημα αεροπορικών δυνάμεων έχει μια αποστολή και πρέπει να πετάξουν μαζί σε μια μεγάλη μάζα με σκοπό να την εκτελέσουν».

Μια περιγραφή της άσκησης “Blue Flag 2013” από τους πρωταγωνιστές της, στο τεύχος Ιανουαρίου της «ΕΑ&Τ» που κυκλοφορεί.