«ΕΑ&Τ» Ιανουαρίου: Το F-86E(M) στην Ελληνική Αεροπορία – το ακροβατικό σμήνος «Ελληνική Φλόγα»

8 Ιανουαρίου 2014

Η αρχική σύνθεση της «Ελληνικής Φλόγας» το καλοκαίρι του 1957. Από αριστερά προς τα δεξιά: Κων. Αδάμ, Α. Φραγκοπανάγος, Ηλ. Τσαμουσόπουλος, Φιλ. Κόλλιας και Ν. Πατήρης.

Στο τεύχος Ιανουαρίου του περιοδικού «Ελληνική Άμυνα & Τεχνολογία» που κυκλοφορεί, παρουσιάζεται η ιστορία της «Ελληνικής Φλόγας», του δεύτερου και τελευταίου ακροβατικού σμήνους της ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας.

Φθινόπωρο του 1958. Το πρώτο Ακροβατικό Σμήνος έχει μόλις διαλυθεί. Αιτία η αλλαγή του τύπου των αεροσκαφών. Η Αεροπορία αφήνει τα F-84G Thunderjet και περνά στα F-84F Thundersteak. Οι χειριστές του A’ Ακροβατικού Σμήνους θα τοποθετηθούν σε διάφορες θέσεις και κάποια στιγμή θα τελειώσουν και οι ίδιοι τη σταδιοδρομία τους στην Αεροπορία. Ο σπόρος όμως που είχαν φυτέψει, είχε ριζώσει για τα καλά. Όχι μόνο στο ευρύ κοινό, αλλά και στην ηγεσία της Αεροπορίας, που εν τω μεταξύ είχε αλλάξει. Επί ηγεσίας Εμμανουήλ Κελαϊδή το πρώτο ελληνικό ακροβατικό σμήνος συγκροτήθηκε με εντελώς «πειρατικό» τρόπο και με προσωπικά ρίσκα που πήρε όχι μόνο ο πρώτος αρχηγός του, ο Κωνσταντίνος Κόκκας, αλλά και οι άλλοι τρεις ιπτάμενοι που ενεπλάκησαν στο εγχείρημα…

Η αλλαγή αυτή στη νοοτροπία συνέπεσε με την αλλαγή στον εξοπλισμό. Η συγκυρία ήταν μοναδική. Ενώ λοιπόν τα ελληνικά F-84G Thunderjet έπαιρναν την άγουσα προς τη Γιουγκοσλαβία, καθώς οι σχέσεις ΗΠΑ-Τίτο βρίσκονταν στο αποκορύφωμά τους, ξεκίνησαν οι διαδικασίες για τη δημιουργία της «διάδοχης κατάστασης» στο ακροβατικό σμήνος. Ο κλήρος είχε πέσει στις τρεις Μοίρες των F-86E(M) Sabre, που ήταν πλήρως εκπαιδευμένες και ετοιμοπόλεμες: τις 341, 342 και 343 Μοίρες Αναχαιτίσεως. Σύμφωνα με όσα γράφει ο Ανδρέας Φραγκοπανάγος στο βιβλίο του «Το Ξεπέταγμα των Αετών», ο τότε Α/ΓΕΑ Αντιπτέραρχος Κωνσταντίνος Μαργαρίτης κάλεσε, τον Ιούλιο του 1957, τον διοικητή της 341 ΜΑΗ, επισμηναγό Ηλία Τσαμουσόπουλο, και του ανέθεσε τη συγκρότηση ακροβατικού σμήνους από αεροσκάφη F-86E(M) Sabre και χειριστές από τις τρεις μοίρες. Πάντα κατά τον Φραγκοπανάγο, ο Τσαμουσόπουλος επέλεξε το ακροβατικό σμήνος να το αποτελέσουν οι υποσμηναγοί Ανδρέας Φραγκοπανάγος και Κωνσταντίνος Αδάμ και οι ανθυποσμηναγοί Φίλιππος Κόλιας και Νικόλαος Πατήρης, με αρχηγό τον ίδιο.

Η γέννηση, ο θρίαμβος και το άδοξο τέλος της «Ελληνικής Φλόγας» στο τεύχος Ιανουαρίου της «ΕΑ&Τ» που κυκλοφορεί.