«ΕΑ&Τ» Ιανουαρίου – ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ: Υπηρεσία Εναερίων Μέσων Λιμενικού Σώματος-Ελληνικής Ακτοφυλακής

8 Ιανουαρίου 2014

Η εννεαμελής αποστολή της ΥΕΜ ΛΣ-ΕΛΑΚΤ που συμμετείχε στη μικτή ευρωπαϊκή επιχείρηση “EPN AENEAS 2013” του FRONTEX στην Ιταλία τον Σεπτέμβριο, με το αεροσκάφος AC-22 τύπου Reims Cessna F406 Caravan. (ΥΕΜ ΛΣ-ΕΛΑΚΤ)

Στο τεύχος Ιανουαρίου του περιοδικού «Ελληνική Άμυνα & Τεχνολογία» που κυκλοφορεί, παρουσιάζεται σε αποκλειστικότητα η Υπηρεσία Εναερίων Μέσων Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής (ΛΣ-ΕΛΑΚΤ) μετά από επίσκεψη και φωτογράφηση στην έδρα της, στο αεροδρόμιο Τατοΐου.

Η Υπηρεσία Εναερίων Μέσων ΛΣ-ΕΛΑΚΤ ιδρύθηκε το 1981 και αποτελείται από τη Μοίρα Αεροπλάνων ΛΣ (ΜΑΛΣ) και από τη Μοίρα Ελικοπτέρων (ΜΕΛΣ). Έδρα της ΥΕΜ είναι το αεροδρόμιο Τατοΐου. Στην παρούσα φάση η Μοίρα Ελικοπτέρων εδρεύει στο Ναυτικό Οχυρό Κοτρωνίου στο Μαραθώνα, ενώ πρόκειται άμεσα να μετεγκατασταθεί στο Τατόι. Ο στόλος της Μοίρας Αεροπλάνων περιλαμβάνει δύο μονοκινητήρια Cessna RG172, δύο  μονοκινητήρια Socata TB20 Trinidad και τρία δικινητήρια Reims Cessna F406 Caravan IΙI. Σήμερα στην ΥΕΜ υπηρετούν 19 χειριστές και 7 χειριστές συσκευών επιτήρησης στη Μοίρα Αεροπλάνων, 14 χειριστές στη Μοίρα Ελικοπτέρων, καθώς και 38 τεχνικοί στη Μοίρα Συντήρησης Αεροσκαφών. Η ΥΕΜ ΛΣ-ΕΛΑΚΤ στην πολυετή λειτουργία της έχει μηδενικό δείκτη ατυχημάτων. Τα Cessna RG172 αποκτήθηκαν το 1981, το 1985 αποκτήθηκαν τα Socatta TB20 και στη συνέχεια το 2000 τα Reims Cessna F406 Vigilant. Τέλος το 2003 δημιουργήθηκε Μοίρα Ελικοπτέρων, με 6 Eurocopter AS365N3 Aegean Dauphin.

Αποκλειστική παρουσίαση της ΥΕΜ ΛΣ-ΕΛΑΚΤ και περιγραφή των αποστολών της στο τεύχος Ιανουαρίου της «ΕΑ&Τ» που κυκλοφορεί.