«ΕΑ&Τ» Φεβρουαρίου: Οι τάσεις και τα προβλήματα της τουρκικής οικονομίας

30 Ιανουαρίου 2014

Η κυβέρνηση του ΑΚΡ αποδίδει προτεραιότητα σε μεγάλης κλίμακας έργα υποδομής και ανάπτυξης. Στη φωτογραφία τα θεμέλια της τρίτης γέφυρας του Βοσπόρου.

Στο τεύχος Φεβρουαρίου του περιοδικού «Ελληνική Άμυνα & Τεχνολογία» που θα κυκλοφορήσει την Τετάρτη 5 του μηνός, παρουσιάζονται οι τάσεις και τα προβλήματα της τουρκικής οικονομίας, οι προοπτικές της και ο κίνδυνος μετάπτωσης σε ύφεση. Η πολιτική κρίση εξαιτίας των διώξεων περί διαφθοράς στον περίγυρο της κυβέρνησης Ερντογάν και η φυγή κεφαλαίων από τις αναδυόμενες οικονομίες φαίνεται να ανατρέπουν τις αισιόδοξες προβλέψεις και να ενεργοποιούν τα απαισιόδοξα σενάρια. Μέχρι πρόσφατα διαπιστωνόταν υπερβάλλουσα αισιοδοξία και πολιτική υπεροψία στις δηλώσεις Τούρκων αξιωματούχων, όπως για παράδειγμα των Υπουργών Οικονομίας και Χρηματοοικονομικών και Φορολογικών Υποθέσεων Zafer Çağlayan και Mehmet Şimşec αντίστοιχα. Δεν θα μπορούσαν όμως να «σταθούν» χωρίς τη βοήθεια και στήριξη σημαντικής μερίδας του τουρκικού τύπου και των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης, όπως η "Hurriyet Daily News" και το Πρακτορείο Ειδήσεων Ανατολή, τα οποία αναλαμβάνουν να τις προβάλουν και προωθήσουν εντός και εκτός της τουρκικής επικράτειας, εκτελώντας με επιτυχία το δικό τους ρόλο μέσα στο καλά σκηνοθετημένο σκηνικό. Στο ίδιο όμως κλίμα κινούνται αναλύσεις και αναφορές τόσο των Υπουργείων Εξωτερικών και Ανάπτυξης, επίσημων Φορέων, Ινστιτούτων και θεσμικών οργάνων, όπως της Τουρκικής Κεντρικής Τράπεζας και της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας, όσο και διεθνών Οίκων Αξιολόγησης, όπως η Moody’s και η Goldman Sachs, καθώς επίσης και Διεθνών Οργανισμών παγκόσμιου κύρους και εμβέλειας, όπως η Παγκόσμια Τράπεζα (The World Bank).

Από την άλλη πλευρά, υπάρχουν πλείστες δημοσιεύσεις του έγκριτου διεθνούς τύπου (BBC, the Economist, Reuters), καθώς επίσης μελέτες και αναλύσεις άλλων διεθνών οργανισμών, όπως ο Οργανισμός για την Οικονομική Συνεργασία και Ανάπτυξη (ΟΟΣΑ), οι οποίοι παρουσιάζουν μία εντελώς διαφορετική εκτίμηση και προοπτική. Οι αναλύσεις αυτές επισημαίνουν τις δομικές αδυναμίες της τουρκικής οικονομίας, την ανάγκη δανεισμού $200 δισ. για την αναχρηματοδότηση του χρέους της εντός του 2014, την εξάρτηση από τις Άμεσες Ξένες Επενδύσεις (FDI) και τον τουρισμό για την κάλυψη του τεράστιου ελλείμματος τρεχουσών συναλλαγών, αναδεικνύοντας συνολικά την αποφασιστική σημασία της πολιτικής σταθερότητας για να μην καταρρεύσει στα «πήλινα πόδια» του το «οικονομικό θαύμα».

Λεπτομέρειες στο τεύχος Φεβρουαρίου της «ΕΑ&Τ» που κυκλοφορεί την Τετάρτη 5 του μηνός.