«ΕΑ&Τ» Φεβρουαρίου: LHD για την Τουρκία – Η απειλή των F-35B από τα δυτικά

30 Ιανουαρίου 2014

Η ελληνική επίγεια αεράμυνα είναι σχετικά ευάλωτη σε μια επίθεση F-35B από τα δυτικά. (©«ΕΑ&Τ»)

Στο τεύχος Φεβρουαρίου του περιοδικού «Ελληνική Άμυνα & Τεχνολογία» που θα κυκλοφορήσει την Τετάρτη 5 του μηνός, αναλύεται η απόφαση της τουρκικής κυβέρνησης στις 27 Δεκεμβρίου 2013 για την προμήθεια ενός Αποβατικού Ελικοπτεροφόρου Δεξαμενής (LHD) στηριζόμενου στο ισπανικό JUAN CARLOS I (L61).

Στις 27 Δεκεμβρίου 2013 η κυβέρνηση της Τουρκίας ανακοίνωσε επίσημα την επιλογή των τουρκικών ναυπηγείων SEDEF σε συνεργασία με τον ισπανικό όμιλο Navantia, για το ψευδεπίγραφο πρόγραμμα πλοίου αμφίβιας μεταφοράς με δεξαμενή (Landing Platform Dock: LPD) του Τουρκικού Πολεμικού Ναυτικού (TDK). Η σχεδίαση θα είναι έκδοση μικρότερου μήκους και εκτοπίσματος του LHD (Landing Helicopter Dock) JUAN CARLOS Ι του ισπανικού Πολεμικού Ναυτικού. Το μελλοντικό τουρκικό LHD δεν θα επιβαρύνει την αμφίβια απειλή κατά των ελληνικών νησιών του ανατολικού Αιγαίου, θα διατηρεί όμως την ανοδική ράμπα «χιονοδρομικού άλματος» (ski-jump) του JUAN CARLOS I στην πλώρη. Η διάταξη αυτή μειώνει τις θέσεις απονήωσης/ προσνήωσης ελικοπτέρων στο κατάστρωμα πτήσεων, ενώ η μοναδική της χρησιμότητα είναι η διευκόλυνση των επιχειρήσεων αεροσκαφών Βραχείας Απονήωσης, Κάθετης Προσνήωσης (STOVL) όπως το Διακλαδικό Μαχητικό Κρούσης (JSF) Πολύ Χαμηλής Παρατηρησιμότητας (VLO, Stealth) F-35B Lightning II. Καθώς η Τουρκία συμμετέχει ως βιομηχανικός εταίρος στο πρόγραμμα JSF με δέσμευση προμήθειας 100 F-35A Συμβατικής Απογείωσης και Προσγείωσης (CTOL) F-35A, είναι σχετικά απλή υπόθεση η μετατροπή τμήματος της παραγγελίας σε F-35B, ή και η απόκτηση πρόσθετων αεροσκαφών της έκδοσης αυτής. Εάν οι Τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις (TSK) δεν εξέταζαν την πιθανότητα έστω επιχειρήσεων F-35B από το μελλοντικό LHD του TDK, η ανοδική ράμπα απλούστατα θα απουσίαζε προς όφελος των ικανοτήτων υποστήριξης ελικοπτέρων. Η πιθανότητα αυτή απειλεί να ανατρέψει τις καθησυχαστικές αξιολογήσεις του επιπέδου απειλής που αντιπροσωπεύει το τουρκικό πλοίο για την ελληνική αμυντική διάταξη.

Μια λεπτομερής ανάλυση της πιθανότητας επιλεκτικών επιθέσεων  F-35B από τα δυτικά σε κρίσιμους ελληνικούς στόχους, στο τεύχος Φεβρουαρίου της «ΕΑ&Τ» που κυκλοφορεί την Τετάρτη 5 του μηνός.