«ΕΑ&Τ» Φεβρουαρίου: «Κατάδυση» με Leopard 1A5 - «Υποβρύχιοι» τεθωρακισμένοι

4 Φεβρουαρίου 2014

Άρμα μάχης Leopard 1A5 με αεραγωγό (snorkel) τριών τμημάτων εκτελεί εκπαιδευτική υποβρύχια διέλευση βαθέος υδάτινου κωλύματος. («ΕΑ&Τ»/Δ.Ι. Μανακανάτας)

Στο τεύχος Φεβρουαρίου του περιοδικού «Ελληνική Άμυνα & Τεχνολογία» που κυκλοφορεί αύριο Τετάρτη 4 του μηνός, παρουσιάζονται οι ικανότητες και τεχνικές διάβασης υδάτινων κωλυμάτων των αρμάτων Leopard 1A5 του Ελληνικού Στρατού. Η διεξαγωγή επιχειρήσεων επί των ποταμίων γραμμών αποτελεί πάντα μια πολύπλοκη αποστολή για ένα συγκρότημα ίλης μέσων αρμάτων, από τη στιγμή που πρέπει να αξιολογηθεί μια σειρά από παραμέτρους, οι οποίες όμως μπορεί να αλλάξουν άρδην κατά τη διάρκεια της κίνησης των μηχανοκίνητων μέσων. Το ποτάμιο περιβάλλον είναι διαρκώς μεταβαλλόμενο και άρρηκτα συνδεδεμένο με τα στοιχεία της φύσης και ως εκ τούτου είναι πολύ δύσκολο να θεωρήσει κανείς ότι υπάρχουν σταθερά επιχειρησιακά δεδομένα. Αν σε αυτό το σκηνικό προσθέσει κανείς το ποτάμιο περιβάλλον της συνοριογραμμής του Έβρου που αποτελεί σημαντικό στοιχείο της αμυντικής διάταξης στο βόρειο τμήμα του νομού, τότε αντιλαμβάνεται και ο πλέον αδαής ότι η υποβρύχια διέλευση υδάτινου κολλήματος αποτελεί σημαντικό πλεονέκτημα κατά τη διάρκεια των επιχειρήσεων. Πόσο μάλλον όταν τα πληρώματα των Leopard 1A5 έχουν κυριολεκτικά την δυνατότητα να «καταδυθούν» σε βάθη τεσσάρων μέτρων και να πραγματοποιήσουν υποβρύχια διέλευση...

Σε γενικές γραμμές, ανάλογα με το βάθος και κάποιες άλλες παραμέτρους (π.χ. μορφολογία πυθμένα) του υδάτινου κωλύματος, ένα άρμα μπορεί να πραγματοποιήσει τη διέλευση με τρεις διαφορετικούς τρόπους. Με απλή διάβαση για κωλύματα βάθους έως και 1,20 μ., με βαθιά διάβαση για κωλύματα βάθους έως τα 2,25 μ. και με υποβρύχια διέλευση για κωλύματα βάθους έως και 4 μ. Οι τρεις τεχνικές για Leopard 1A5 παρουσιάζονται στο τεύχος Φεβρουαρίου που κυκλοφορεί αύριο Τετάρτη 5 του μηνός.