«ΕΑ&Τ» Φεβρουαρίου: Ελληνο-αμερικανική άσκηση Δυνάμεων Ειδικών Επιχειρήσεων “Cascade Gambit”

5 Φεβρουαρίου 2014

Όχημα Παντός Εδάφους (ATV) Kawasaki Teryx εισέρχεται σε MC-130J στην αεροπορική βάση της Ελευσίνας, στις 14 Ιανουαρίου. («ΕΑ&Τ»/Λ.Σ. Μπλαβέρης)

Στο τεύχος Φεβρουαρίου του περιοδικού «Ελληνική Άμυνα & Τεχνολογία» που κυκλοφορεί σε όλη την Ελλάδα, παρουσιάζεται η ελληνο-αμερικανική άσκηση Δυνάμεων Ειδικών Επιχειρήσεων “Cascade Gambit” που πραγματοποιήθηκε το διάστημα 7-17 Ιανουαρίου 2014. Η άσκηση πραγματοποιήθηκε στην ευρύτερη περιοχή των Μεγάρων και του όρμου Ελευσίνας, στην 112 Πτέρυγα Μάχης, στην 131 Σμηναρχία Μάχης του Άκτιου και στο πεδίο βολής «Καράβια» του Μυρτώου πελάγους. Η συνεκπαίδευση αυτή ήταν η πρώτη από τις τέσσερις παρόμοιες που έχουν προγραμματιστεί για το 2014, στο πλαίσιο υλοποιήσεως της αμυντικής συμφωνίας Ελλάδος και ΗΠΑ, σε συνέχεια της αντίστοιχης περσινής μεταξύ των δύο πλευρών, που περιέλαβε επίσης 4 αντίστοιχες συνεκπαιδεύσεις.

Από ελληνικής πλευράς συμμετείχαν προσωπικό και μέσα των Μονάδων Ειδικών Επιχειρήσεων και των τριών Κλάδων των ΕΔ και συγκεκριμένα η Ζ’ Μοίρα Αμφιβίων Καταδρομών (Ζ’ ΜΑΚ), το Ειδικό Τμήμα Αλεξιπτωτιστών (ΕΤΑ), η  Διοίκηση Υποβρύχιων Καταστροφών (ΔΥΚ) του ΠΝ, καθώς και προσωπικό της επίσης επίλεκτης Μονάδος Υποβρυχίων Αποστολών του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής (ΜΥΑ/ΛΣ-ΕΛΑΚΤ) σε ορισμένα θαλάσσια αντικείμενα εκπαιδεύσεως. Από αμερικανικής πλευράς, στην άσκηση συμμετείχε προσωπικό των Δυνάμεων Ειδικών Επιχειρήσεων της ΗΠΑ από την 352nd SOG και πτητικά μέσα της, τρία νέα, υπερσύγχρονα, μεταφορικά αεροσκάφη ειδικών επιχειρήσεων MC-130J Commando II και ισάριθμα αεροσκάφη ελικοστροφείων CV-22 Osprey, τα οποία εμφανίζονταν για πρώτη φορά στην Ελλάδα.

Λεπτομερής παρουσίαση των δύο αεροσκαφών Ειδικών Επιχειρήσεων και της άσκησης “Cascade Gambit” στο τεύχος Φεβρουαρίου της «ΕΑ&Τ» που κυκλοφορεί σε όλη την Ελλάδα.