Επάνοδος του ΠΝ στην Επιχείρηση «Αταλάντα» της ΕΕ

20 Φεβρουαρίου 2014

Η φρεγάτα ΨΑΡΑ (F454) ενώθηκε χθες 19 Φεβρουαρίου με τη Ναυτική Δύναμη Σομαλίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, συμμετέχοντας στην επιχείρηση «Αταλάντα».

Η φρεγάτα ΨΑΡΑ (F454) ενώθηκε με τη Ναυτική Δύναμη Σομαλίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης χθες 19 Φεβρουαρίου 2014, σηματοδοτώντας την επάνοδο του ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού στην επιχείρηση «Αταλάντα». Πρόκειται για την πρώτη ναυτική επιχείρηση της ΕΕ που διεξάγεται από το 2008, με σκοπό την καταπολέμηση της πειρατείας ανάμεσα στο Κέρας της Αφρικής και τον Δυτικό Ινδικό Ωκεανό, στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Πολιτικής Ασφάλειας και Άμυνας. Η φρεγάτα θα συμμετάσχει στην επιχείρηση για περίοδο τριών μηνών. Η προηγούμενη συμμετοχή της στην επιχείρηση «Αταλάντα» διάρκεσε μεταξύ Δεκεμβρίου 2008 και Απριλίου 2009. Το ΠΝ συμμετείχε ανελλιπώς με προσωπικό και μέσα –φρεγάτα με οργανικό ελικόπτερο– από την έναρξη της επιχείρησης «Αταλάντα» το 2008 αναλαμβάνοντας παράλληλα και τη διοίκησή της, μέχρι το 2012. Από τότε συμμετείχε με επιτελείς στο Στρατηγείο και στον εν πλω διοικητή.

Το ΨΑΡΑ απέπλευσε από το Ναύσταθμο Σαλαμίνας στις 13 Φεβρουαρίου, με πλήρωμα 198 μελών και οργανικό ελικόπτερο S-70B Aegean Hawk. Στις 12 Φεβρουαρίου επισκέφθηκαν το πλοίο ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ Στρατηγός Μιχαήλ Κωσταράκος και ο Αρχηγός ΓΕΝ Αντιναύαρχος Ευάγγελος Αποστολάκης ΠΝ.