«ΕΑ&Τ» Μαρτίου – Το παρόν & το μέλλον της εναέριας μάχης: πτητικές επιδόσεις, αισθητήρες & όπλα

4 Μαρτίου 2014

Πρώην ανατολικογερμανικό MiG-29 της Luftwaffe εκτοξεύει βλήμα ημιενεργής κατεύθυνσης ραντάρ R-27R1 σε άσκηση στις ΗΠΑ, το 2003. (US Air Force)

Στο τεύχος Μαρτίου του περιοδικού «Ελληνική Άμυνα & Τεχνολογία» που κυκλοφορεί αύριο Τετάρτη 5 του μηνός, παρουσιάζονται οι πλέον πρόσφατες εξελίξεις και αντιλήψεις στην εναέρια μάχη. Ακόμη και τα κράτη εκείνα που συνδυάζουν τις μεγαλύτερες χρηματοδοτικές ικανότητες με την κορυφαία διαθέσιμη τεχνολογία σε όλους τους τομείς –ήτοι αποκλειστικά και μόνον οι ΗΠΑ– δεν μπορούν να αποκτήσουν παρά έναν περιορισμένο αριθμό μαχητικών αεροσκαφών με τις υψηλότερες εφικτές επιδόσεις και τους ελάχιστους δυνατούς συμβιβασμούς – ήτοι αποκλειστικά και μόνον το F-22Α Raptor, τουλάχιστον προς το παρόν. Για τα υπόλοιπα κράτη και τα υπόλοιπα σχεδιαζόμενα μαχητικά,  θεωρητικοί και εφαρμοστές της τεχνολογίας και της τακτικής του αεροπορικού πολέμου και ειδικότερα της εναέριας μάχης επιδιώκουν μόνιμα να ανακαλύψουν το «ιερό δισκοπότηρο» της επικράτησης: τις παραμέτρους εκείνες που πραγματικά καθορίζουν την έκβαση των εμπλοκών αέρος-αέρος υπό τις επικρατούσες τεχνολογικές και επιχειρησιακές συνθήκες και που επιτρέπουν να αγνοηθούν όλες οι υπόλοιπες –ή τουλάχιστον να μην τους αποδοθεί εξίσου μεγάλη βαρύτητα– εξασφαλίζοντας επομένως το πολυπόθητο προσιτό οικονομικό κόστος. Στην ατέρμονη αυτή αναζήτηση, οι αεροπορικές δυνάμεις και οι αντίστοιχες βιομηχανίες υιοθετούν συχνά αποκλίνουσες απόψεις...

Κύρια στοιχεία του άρθρου:

  • Υπερευελιξία Εντός Ακτίνας Ορατότητας (WVR) εναντίον Υπερηχητικού “Cranking”. Su-27/30/35S & MiG-29 εναντίον F-22A & Eurofighter Typhoon. Ραντάρ ηλεκτρονικής σάρωσης με ευρύ Πεδίο Ενατένισης (Field of Regard: FoR) στα Gripen E και Typhoon, βλήμα Meteor και λογισμικό  Καθοδήγησης σε Αβέβαια Πεδία Βολής (Guidance in Uncertain Shooting Domains: GUS-D) της MBDA.
  • Τ-50 PAK FA. Οι πλέον πρόσφατες πληροφορίες και οι επίσημες περιγραφές από την εταιρεία Rostec.
  • Συστήματα Υπέρυθρης Έρευνας και Ιχνηλάτησης (IRST) και βλήματα Πέραν Ακτίνας Ορατότητας (BVR) καθοδήγησης IR. Το πρόγραμμα του Ναυτικού των ΗΠΑ για εγκατάσταση IRST στο F/A-18E/F Super Hornet και ανάπτυξη του βλήματος WVR/BVR ΑΙΜ-9Χ Block III καθοδήγησης IR. Συγκρίσιμες επιδόσεις BVR από το βλήμα ASRAAM της MBDA.
  • Ο παράγοντας Stealth, το F-35 και το προτεινόμενο Μικρό Βλήμα Προηγμένης Ικανότητας (SACM) Cuda της Lockheed Martin.

Μια επίκαιρη ανάλυση για τις μελλοντικές τάσεις στην εναέρια μάχη, στο τεύχος Μαρτίου της «ΕΑ&Τ» που κυκλοφορεί αύριο Τετάρτη 5 του μηνός.