«ΕΑ&Τ» Μαρτίου – ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ: 747 Ειδικό Τάγμα Μηχανικού – Οι «κομάντος του Μηχανικού» σε δράση

5 Μαρτίου 2014

Μεταφορά μικροεκσκαφέα και μικροφορτωτή γαιών του 747 ΕΤΜΧ με σχεδία Ribbon, από την επίδειξη στο Λουτράκι. Τα μέσα του 747 ΕΤΜΧ χρησιμοποιήθηκαν στη σεισμόπληκτη Κεφαλονιά. («ΕΑ&Τ»/Λ. Σ. Μπλαβέρης)

Στο τεύχος Μαρτίου του περιοδικού «Ελληνική Άμυνα & Τεχνολογία» που κυκλοφορεί, παρουσιάζουμε σε αποκλειστικότητα την επίδειξη ικανοτήτων του 747 Ειδικού Τάγματος Μηχανικού στις 28 Ιανουαρίου 2014 στο Λουτράκι, τις οποίες κλήθηκε να εφαρμόσει μερικές ημέρες αργότερα στη σεισμόπληκτη Κεφαλονιά.

Το 747 ΕΤΜΧ, οι «κομάντος του Μηχανικού», όπως οι καθ’ ύλην αρμόδιοι αποκαλούν το προσωπικό της μονάδος, λόγω του ρόλου και της αποστολής που καλείται να διαδραματίσει σε ειρήνη και πόλεμο, συγκέντρωσε τα φώτα της δημοσιότητος σε δύο περιπτώσεις το τελευταίο δίμηνο. Η πρώτη ήταν στη διάρκεια μιας εντυπωσιακής επιδείξεως των μοναδικών του ικανοτήτων, που πραγματοποιήθηκε κάτω από εξαιρετικά αντίξοες καιρικές συνθήκες, ενώπιον του Υφυπουργού Εθνικής Αμύνης Θανάση Δαβάκη στις εγκαταστάσεις του στο Λουτράκι, ενώ η δεύτερη –κατά μία παράξενη συγκυρία– μερικές ημέρες αργότερα, όταν κλήθηκε από την Πολιτεία να χρησιμοποιήσει τις μοναδικές αυτές ικανότητες, την εκπαίδευση του προσωπικού του και τα μέσα που έχει στη διάθεσή του, για να συνδράμει στην ανακούφιση των κατοίκων της Κεφαλονιάς, που τόσο άσχημα επλήγη από τον Εγκέλαδο.

Η «ΕΑ&Τ» διαβλέποντας τις μοναδικές επιχειρησιακές δυνατότητες της εξειδικευμένης αυτής Μονάδος του Ελληνικού Στρατού, είχε εξασφαλίσει εγκαίρως τη σχετική άδεια του ΓΕΣ προκειμένου να παρακολουθήσει και να καταγράψει την άσκηση-επίδειξη προς τον ΥΦΕΘΑ, που πραγματοποιήθηκε από κοινού την ίδια ημέρα, αλλά επί άλλων αντικειμένων με τη Σχολή Μηχανικού και το Τάγμα Εκκαθαρίσεως Ναρκοπεδίων Ξηράς (ΤΕΝΞ) και να σας την παρουσιάσει στο προσεχές τεύχος της. Το απρόσμενο, έκτακτο γεγονός των σεισμών της Κεφαλονιάς και η καθοριστικής σημασίας παρουσία και δράση του Τάγματος εκεί, «επικαιροποίησε» την αποκλειστική παρουσίαση του 747 ΕΤΜΧ, στο τεύχος Μαρτίου της «ΕΑ&Τ» που κυκλοφορεί.