«ΕΑ&Τ» Μαΐου: Η Τουρκία πίσω από τις επιθέσεις Σαρίν στη Συρία – Συγκλονιστική αποκάλυψη του Σίμουρ Χερς

2 Μαΐου 2014

Ο Πρόεδρος Ομπάμα με τον Υπουργό Εξωτερικών Κέρι και τον Σύμβουλο Εθνικής Ασφαλείας Ντόνιλον, στο δείπνο με τον Πρωθυπουργο Ερντογάν, τον Υπουργό Εξωτερικών Νταβούτογλου και τον επικεφαλής της ΜΙΤ Φιντάν, στις 16 Μαΐου 2013.

Στο τεύχος Μαΐου του περιοδικού «Ελληνική Άμυνα & Τεχνολογία» που κυκλοφορεί τη Δευτέρα 5 του μηνός, παρουσιάζεται η συγκλονιστική αποκάλυψη του Σίμουρ Χερς, σύμφωνα με την οποία υπεύθυνη για τις επιθέσεις με νευροτοξικό αέριο Σαρίν στη Συρία ήταν η Τουρκία.

Ο Χερς είναι πολυβραβευμένος Αμερικανός ερευνητής δημοσιογράφος, τακτικός αρθρογράφος για θέματα άμυνας και ασφάλειας στο περιοδικό “The New Yorker”. Ηλικίας 77 ετών σήμερα, ο Χερς απέσπασε διεθνή αναγνώριση με την αποκάλυψη της σφαγής του Μάι Λάι στο Βιετνάμ το 1969, για την οποία του απονεμήθηκε το βραβείο Πούλιτζερ. Μεγάλο ενδιαφέρον προκάλεσε επίσης η αρθρογραφία του το 2004 για την κακομεταχείριση κρατουμένων στη φυλακή Αμπού Γκράιμπ του Ιράκ.

Με λεπτομερή πραγματεία 5.870 λέξεων στην επιθεώρηση “London Review of Books” και συγκεκριμένα στο τεύχος της 17ης Απριλίου 2014 –διαθέσιμη στον ιστότοπο του περιοδικού από τις 4 Απριλίου– ο Χερς αποκαλύπτει πως υπεύθυνες για την επίθεση με νευροτοξικό αέριο σαρίν στο προάστιο Ανατολική Γκούτα της Δαμασκού στις 21 Αυγούστου 2013 δεν ήταν οι κυβερνητικές δυνάμεις του Σύριου δικτάτορα Μπασάρ αλ Άσαντ, όπως υποστήριξε σύσσωμη η Δύση, αλλά η «τζιχαντική» οργάνωση «Μέτωπο αλ-Νούσρα» (Al-Nusra Front: ANF) υπό την καθοδήγηση και με την τεχνική υποστήριξη της κυβέρνησης του Τούρκου πρωθυπουργού Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, μέσω της τουρκικής υπηρεσίας πληροφοριών ΜΙΤ και της Χωροφυλακής!

Σε προηγούμενο άρθρο 5.515 λέξεων επίσης στο “London Review of Books” στις 19 Δεκεμβρίου 2013, ο Χερς υποστήριξε πως ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα «...δεν είπε όλη την αλήθεια αυτό το φθινόπωρο όταν προσπάθησε να στηρίξει την υπόθεση πως ο Μπασάρ αλ-Άσαντ ήταν υπεύθυνος για την επίθεση χημικών όπλων κοντά στη Δαμασκό στις 21 Αυγούστου. Σε ορισμένες περιστάσεις, παρέλειψε κρίσιμες πληροφορίες και σε άλλες παρουσίασε υποθέσεις ως γεγονότα. Το πιο σημαντικό, απέτυχε να ομολογήσει κάτι γνωστό στην κοινότητα πληροφοριών των ΗΠΑ: πως ο Συριακός Στρατός δεν είναι το μοναδικό μέρος στον εμφύλιο πόλεμο της χώρας με πρόσβαση σε σαρίν, το αέριο νεύρων που μια μελέτη των ΗΕ κατέληξε –χωρίς να αποδώσει ευθύνη– πως χρησιμοποιήθηκε στην πυραυλική επίθεση. Στους μήνες προ της επίθεσης, οι αμερικανικές υπηρεσίες πληροφοριών παρήγαγαν μία σειρά άκρως απόρρητων αναφορών, που αποκορυφώθηκαν με μια επίσημη Διαταγή Επιχειρήσεων –ένα έγγραφο σχεδιασμού που προηγείται μιας χερσαίας εισβολής– επικαλούμενη πειστήρια πως το Μέτωπο αλ-Νούσρα, μια τζιχαντική ομάδα συνδεδεμένη με την αλ-Κάιντα, κατείχε τη μηχανική της δημιουργίας σαρίν και ήταν ικανή να το κατασκευάσει σε ποσότητα. Όταν η επίθεση συνέβη η αλ-Νούσρα θα έπρεπε να είναι ύποπτη, αλλά η κυβέρνηση [Ομπάμα] χρησιμοποίησε επιλεκτικά πληροφορίες για να δικαιολογήσει μια κρούση κατά του Άσαντ.»

Μια συνοπτική παρουσίαση του πρώτου άρθρου του Μ. Χερς και μια πληρέστερη απόδοση του πρόσφατου με τίτλο «Η Κόκκινη Γραμμή και η Γραμμή Αρουραίων» και υπότιτλο «Ο Σίμουρ Μ. Χερς για τον Ομπάμα, τον Ερντογάν και τους Σύριους αντάρτες», στο τεύχος Μαΐου της «ΕΑ&Τ» που κυκλοφορεί τη Δευτέρα 5 του μηνός.