«ΕΑ&Τ» Μαΐου – ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ: Άσκηση «ΟΡΜΗ 2/14» – «Ανταρτοπόλεμος» με το ΡΟΥΣΣΕΝ (Ρ67) στο Αιγαίο

5 Μαΐου 2014

Ο συνδυασμός των ασκήσεων ΑΣΤΡΑΠΗ της Διοίκησης Φρεγατών και ΟΡΜΗ της Διοίκησης Ταχέων Σκαφών προσφέρει προστιθέμενη αξία στην εκπαίδευση των πληρωμάτων. («ΕΑ&Τ»/Δ.Ι. Μανακανάτας)

Στο τεύχος Μαΐου του περιοδικού «Ελληνική Άμυνα & Τεχνολογία» που κυκλοφορεί, παρουσιάζουμε σε αποκλειστικότητα την άσκηση ΟΡΜΗ 2/2014, διάρκειας 36 ωρών με γεμάτο πρόγραμμα και πολλές εκπλήξεις, επιβαίνοντας στο πρώτο πλοίο τύπου SUPER VITA που παρέλαβε το ΠΝ, το ΥΠΟΠΛΟΙΑΡΧΟΣ ΡΟΥΣΣΕΝ (Ρ67).

Η ΟΡΜΗ 2/14 διεξήχθη ταυτόχρονα με την ΑΣΤΡΑΠΗ 2/14 της Διοίκησης Φρεγατών, ώστε να εκτελεσθεί η προγραμματισμένη επιχειρησιακή εκπαίδευση μονάδων του Στόλου, με τη διεξαγωγή τεχνικών ασκήσεων. Στο πλαίσιο της εκπαιδευτικής διαδικασίας που πραγματοποιήθηκε σε περιοχές του Μυρτώου και του Κεντρικού Αιγαίου, υπήρξε συμμετοχή Φρεγατών, Πλοίων Γενικής Υποστηρίξεως, Ταχέων Σκαφών, Υποβρυχίων, Ελικοπτέρων και προσωπικού της Διοίκησης Υποβρυχίων Καταστροφών (ΔΥΚ) και ανάλογα με τα αντικείμενα τα μέσα αξιοποιούνταν επ’ ωφελεία της εκπαιδευόμενης δύναμης. Παράλληλα, τα αεροσκάφη που έπαιζαν το ρόλο της εχθρικής εναέριας απειλής και εκτέλεσαν αποστολή προσβολής ναυτικής δύναμης ήταν εκτός των ελληνικών μαχητικών και F-15E της 494th Fighter Squadron των αμερικανικών αεροπορικών δυνάμεων που εδρεύουν στην Ευρώπη (United States Air Forces in Europe: USAFE) και εκείνη την περίοδο βρίσκονταν στην 115 Πτέρυγα Μάχης/ Αεροπορική Βάση Σούδας, στο πλαίσιο συνεκπαίδευσης.

Αποκλειστική περιγραφή μιας εξαιρετικά πλούσιας άσκησης του ΠΝ από το Κέντρο Πληροφοριών Μάχης και τη γέφυρα του ΤΠΚ ΡΟΥΣΣΕΝ, στο τεύχος Μαΐου της «ΕΑ&Τ» που κυκλοφορεί.