«ΕΑ&Τ» Ιουνίου – Τορπίλες ΜΚ48 Mod6ΑΤ για τα τουρκικά υποβρύχια Τύπου 214

4 Ιουνίου 2014

Εκφόρτωση τορπίλης ΜΚ48 ADCAP από το υποβρύχιο OKLAHOMA CITY (SSN723) κλάσης LOS ANGELES στο Γκουάμ, στις 10 Μαρτίου 2013. (US Navy)

Στο τεύχος Ιουνίου του περιοδικού «Ελληνική Άμυνα & Τεχνολογία» που κυκλοφορεί, αναλύεται η επιλογή της τορπίλης ΜΚ48 Μοd5 Προηγμένης Τεχνολογίας (ΑΤ) για τα μελλοντικά υποβρύχια Τύπου 214 του Τουρκικού Πολεμικού Ναυτικού (TDK). Όπως είναι γνωστό, η Υπηρεσία Συνεργασίας Ασφαλείας του υπουργείου Άμυνας (DSCA) των ΗΠΑ ανακοίνωσε στις 12 Μαΐου 2014 πως εγκρίθηκε από το υπουργείο Εξωτερικών μια πιθανή Στρατιωτική Πώληση Εξωτερικού (FMS) στην Τουρκία, με αντικείμενο 48 τορπίλες MK48 Mod6ΑΤ συνοδευόμενες από συναφή υλικά και υπηρεσίες, εκτιμώμενου κόστους $170 εκατ. Όπως αναφέρει η ανακοίνωση, οι MK48 Mod6AT θα χρησιμοποιηθούν στα μελλοντικά υποβρύχια Τύπου 214 κλάσης CERBE του TDK. Σε αντίθεση με όσα συνέβησαν στις αντίστοιχες διαδικασίες επιλογής για τα υποβρύχια Τύπου 214 του ελληνικού ΠΝ, οι οποίες απέβησαν άκαρπες εξαιτίας της εκτεταμένης διαφθοράς στο Υπουργείο Εθνικής Άμυνας, οι αρμόδιες τουρκικές αρχές επέλεξαν έγκαιρα την τορπίλη ΜΚ48 Mod6AT για να ολοκληρωθεί χωρίς πρόσθετο κόστος στο σύστημα μάχης, απορρίπτοντας το επιχείρημα πως είναι ασύμβατη με τους τορπιλοσωλήνες «εξόδου κολύμβησης» (swim-out) εξαιτίας των τοξικών αποβλήτων του συγκροτήματος θερμικής πρόωσης με καύσιμο τύπου Otto II.

Πλήρης ανάλυση της συμβατότητας τορπιλών θερμικής πρόωσης με τους τορπιλοσωλήνες swim-out των γερμανικών υποβρυχίων, των επιδόσεων και χαρακτηριστικών της τορπίλης MK48 Mod6AT, καθώς και της προσχηματικής απόρριψης του όπλου από τον ελληνικό «διαγωνισμό», στο τεύχος Ιουνίου της «ΕΑ&Τ» που κυκλοφορεί.