«ΕΑ&Τ» Ιουλίου: “Unified Vision 2014” – Διακλαδική δοκιμή συλλογής & διανομής πληροφοριών του ΝΑΤΟ

7 Ιουλίου 2014

Αμερικανοί και Ρουμάνοι στρατιωτικοί αναπτύσσουν το δέσμιο αερόστατο του Συστήματος Επίμονης Παρατήρησης Εδάφους (PGSS) στην περιοχή του Ούρλαντ, στο πλαίσιο της δοκιμής Unified Vision 2014 στις 23 Μαΐου. Το PGSS διαθέτει συγκρότημα ηλεκτροπτικών και ραντάρ έρευνας. (ΝΑΤΟ)

Στο τεύχος Ιουλίου του περιοδικού «Ελληνική Άμυνα & Τεχνολογία» που κυκλοφορεί, παρουσιάζεται η μεγαλύτερη δοκιμή (trial) Διακλαδικής συλλογής Πληροφοριών, Επιτήρησης και Αναγνώρισης (Joint Intelligence, Surveillance & Reconnaissance: JISR) του ΝΑΤΟ, στην οποία η ελληνική ΠΑ συμμετείχε με αεροσκάφος Erieye EMB-145H της 380 Μοίρας ΑΣΕΠΕ. Η δοκιμή «Ενοποιημένο Όραμα 2014» (Unified Vision: UV 2014) πραγματοποιήθηκε στην Αεροπορική Βάση Ούρλαντ της Νορβηγίας μεταξύ 18 και 28 Μαΐου, με σκοπό να δοκιμάσει την ικανότητα του ΝΑΤΟ στη συλλογή και τον συγκερασμό πληροφοριών από πολλαπλές πηγές –από το διάστημα, τον αέρα, το έδαφος και τη θάλασσα– σε διαφορετικά στάδια μιας κρίσης. Στο σενάριο της δοκιμής, η κρίση ήταν αρχικά τοπική αλλά κατόπιν κλιμακώθηκε σταδιακά σε πλήρη διεθνή σύρραξη. Οι πηγές πληροφοριών περιλάμβαναν δορυφόρους, αεροσκάφη, Μη-επανδρωμένα Οχήματα Αέρος (UAV), πλοία, χερσαίους αισθητήρες και πληροφοριοδότες.

Συμμετείχαν περί τα 2.000 άτομα προσωπικό από 18 κράτη-μέλη του ΝΑΤΟ: (Βέλγιο, Καναδάς, Τσεχία, Εσθονία, Γαλλία, Γερμανία, Ελλάδα, Ουγγαρία, Ιταλία, Λιθουανία, Ολλανδία, Νορβηγία, Πολωνία, Ρουμανία, Ισπανία, Τουρκία, Ηνωμένο Βασίλειο, ΗΠΑ. Η Αυστραλία συμμετείχε στην Ομάδα Αξιολόγησης Δοκιμής, ενώ η Σουηδία και η Φινλανδία συνεισέφεραν παρατηρητές. Συμμετείχαν 24 εναέρια μέσα, 15 επίγεια, δύο πλοία και 4 δορυφόροι, 30 συστήματα εκμετάλλευσης πληροφοριών με 750 σταθμούς εργασίας, 15 συστήματα αισθητήρων συλλογής, καθώς και 30 συστήματα διοίκησης και ελέγχου. Ενδεικτικά, την υποδομή δικτύων της δοκιμής εξασφάλισαν τα Συστήματα Συλλογής και Εκμετάλλευσης Πληροφοριών Πεδίου μάχης (BICES) και το Δίκτυο Συνδυασμένων Κατανεμημένων Εργαστηρίων Μάχης (CFBLNet). Το σύστημα Πολλαπλών Πληροφοριών Πάσης πηγής JISR Διαλειτουργικότητας Συνασπισμού 2 (MAJIIC2) προσέφερε πακέτα ικανοτήτων JISR και Τακτικές, Τεχνικές και Διαδικασίες JISR.

Παρουσίαση της άσκησης Unified Vision 2014 στο τεύχος Ιουλίου της «ΕΑ&Τ» που κυκλοφορεί.