Το Ιταλικό Πολεμικό Ναυτικό σχεδιάζει νέα κλάση 10 φρεγατών/ πλοίων περιπολίας

31 Ιουλίου 2014

Το ραντάρ φασικής διάταξης Kronos βρίσκεται ήδη σε ανάπτυξη. (Selex ES)

Το Ιταλικό Πολεμικό Ναυτικό (MMI) σχεδιάζει να οριστικοποιήσει μέχρι το φθινόπωρο τον σχεδιασμό του για την προμήθεια 10 νέων πλοίων εκτοπίσματος 4.500t, με χρηματοδότηση που θα διατεθεί από τα €6 δις του αποκαλούμενου Νόμου Σταθερότητας της κυβέρνησης. Τα πλοία θα χρησιμοποιούν κοινό σκάφος και συγκρότημα πρόωσης, αλλά θα διαφέρουν στο σύνολο αισθητήρων και όπλων για να προσαρμόζονται στην κύρια αποστολή τους, οι οποίες θα κυμαίνονται μεταξύ επιβολής θαλάσσιας κυριαρχίας και μάχης πλήρους έντασης. Σχεδιάζεται η αρχική ναυπήγηση 6 πλοίων, από τα οποία 5 «ελαφριάς» έκδοσης και ένα «πλήρους» ικανότητας, για να ακολουθήσουν αργότερα ένα και τρία ακόμη αντίστοιχα. Τα πλοία πλήρους ικανότητας θα είναι ουσιαστικά φρεγάτες με νέο ραντάρ ηλεκτρονικής σάρωσης, που αναπτύσσεται από την εταιρεία Selex ES του κρατικού ομίλου Finmeccanica. «Αυτό θα είναι μια εξέλιξη της οικογένειας ραντάρ Kronosπου βρίσκεται σήμερα υπό ανάπτυξη», δήλωσε ο Υποναύαρχος Αντόνιο Νατάλε σε ιταλικά μέσα ενημέρωσης.

Το νέο ραντάρ θα παρέχει ικανότητα επιτήρησης 360° και εμπλοκής πολλαπλών στόχων αέρος με βλήματα Aster 15 και 30. Προορίζεται επίσης για τον εκσυγχρονισμό μέσης ζωής των 10 προβλεπόμενων φρεγατών FREMM –από τις οποίες είναι χρηματοδοτημένες οι 8– και των δύο αντιτορπιλικών αεράμυνας Horizon. «Η προμήθεια του νέου ραντάρ, σε συνδυασμό με τα βλήματα Aster 15 και Aster 30, θα επιτρέψει στο Ναυτικό να έχει ένα πολύ προηγμένο σύστημα εναντίον απειλών όλων των τύπων και στην εσωτερική βιομηχανία να προσφέρει ένα πολύ ανταγωνιστικό προϊόν στην αγορά», δήλωσε ο Υποναύαρχος Νατάλε, προσθέτοντας πως το κόστος του πλοίου περιπολίας θα αρχίζει από €300 εκατ. και της φρεγάτας θα υπερβαίνει ελαφρά τα €500 εκατ.

Οι πόροι του Νόμου Σταθερότητας θα καλύψουν επίσης την κατασκευή πρόσθετων πλοίων του ΜΜΙ, περιλαμβανόμενου ενός πλοίου ανεφοδιασμού, ενός μεγάλου πλοίου αμφίβιων επιχειρήσεων για την αντικατάσταση του ελαφρού αεροπλανοφόρου GIUSEPPE GARIBALDI, δύο αποβατικών πλοίων, ενός ωκεανογραφικού και ενός πλοίου υποστήριξης υποβρυχίων.