«ΕΑ&Τ» Αυγούστου: Ερπυστριοφόρο ΤΟΜΑ Tulpar από την Otokar – Καινοτομική σχεδίαση, δοκιμασμένες λύσεις

31 Ιουλίου 2014

Γενική άποψη των τριών θέσεων του πληρώματος στο εσωτερικό του Tulpar. Ο πύργος Mizrak είναι τηλεχειριζόμενος και δεν εισβάλει στο σκάφος. (©«ΕΑ&Τ»)

Στο τεύχος Αυγούστου του περιοδικού «Ελληνική Άμυνα & Τεχνολογία» που θα κυκλοφορήσει την Τρίτη 5 του μηνός, επιχειρούμε μια πρώτη λεπτομερή παρουσίαση του Τεθωρακισμένου Οχήματος Μάχης (ΤΟΜΑ) πεζικού (IFV) Tulpar,  με βάση τις μέχρι σήμερα διαθέσιμες πληροφορίες και από ανάλυση βίντεο και αποκλειστικών φωτογραφιών. Χωρίς να μπορούμε να κρύψουμε την τεράστια απογοήτευσή μας, αφού κάπως έτσι ονειρευόμαστε ένα μελλοντικό ελληνικό ΤΟΜΑ. Ας ελπίσουμε πως η εμφάνιση του τουρκικού ΤΟΜΑ θα αποτελέσει μια καλή αφορμή να επανεκκινήσει η συζήτηση για το τι ακριβώς χρειάζεται ο Ελληνικός Στρατός για τα επόμενα χρόνια και θα ξυπνήσει από το κώμα η όποια αμυντική βιομηχανία έχει απομείνει…

Η μεγαλύτερη τουρκική βιομηχανία κατασκευής τεθωρακισμένων οχημάτων Otokar του ομίλου Koç παρουσίασε για πρώτη φορά στην έκθεση πολεμικού υλικού IDEF 2013 της το νέο ερπυστριοφόρο ΤΟΜΑ Tulpar. Η ονομασία του προήλθε από φτερωτό άλογο της τουρκικής μυθολογίας, με αφετηρία φυσικά τον αρχαιοελληνικό Πήγασο. Η ανάπτυξη άρχισε το 2011 με ίδια κεφάλαια και μέχρι στιγμής έχουν κατασκευαστεί δυο πρωτότυπα, ενώ η Otokar φιλοδοξεί πως το Tulpar θα αποτελέσει το νέο τουρκικό ΤΟΜΑ που θα συνοδεύει το άρμα μάχης Altay –το οποίο αναπτύσσεται από την ίδια– με βάση μια αρχική απαίτηση για 400 οχήματα. Η είσοδος του Tulpar σε παραγωγή, θα είναι το τελευταίο βήμα της Τουρκίας για την απόκτηση πλήρους απεξάρτησης από το εξωτερικό σε ότι αφορά τον τομέα των χερσαίων συστημάτων. Παράλληλα, εκτιμάται ότι θα έχει και μια εξαιρετική εξαγωγική πορεία αφού ενσωματώνει όλες τις σύγχρονες τεχνολογικές εξελίξεις, με κόστος το οποίο θα είναι κλάσμα των αντίστοιχων που προσφέρονται στην παγκόσμια αγορά από χώρες του ΝΑΤΟ και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σύμφωνα μάλιστα με κάποιες πηγές δεν ξεπερνά το $1,5 εκατομμύριο! Ήδη αρκετές μουσουλμανικές χώρες όπως το Αζερμπαϊτζάν, αλλά και μια ευρωπαϊκή που δεν κατονομάζεται, έχουν εκδηλώσει ζωηρό ενδιαφέρον για την τουρκική σχεδίαση.

Μια πρώτη λεπτομερής παρουσίαση του Tulpar με αποκλειστικές φωτογραφίες, στο τεύχος Αυγούστου της «ΕΑ&Τ» που κυκλοφορεί την Τρίτη 5 του μηνός.