«ΕΑ&Τ» Αυγούστου: Ανάπτυξη αρμάτων μάχης στην Ασία – Προβλήματα & προοπτικές

31 Ιουλίου 2014

Άρμα μάχης Τύπου 99Α2. Διακρίνονται αριστερά στη φωτογραφία –στα δεξιά του πύργου– το πανοραμικό σκοπευτικό του αρχηγού και δεξιά το σύστημα λέιζερ JT-1 ενεργών ηλεκτροπτικών αντιμέτρων, το οποίο προορίζεται να εξουδετερώνει προσωρινά τα συστήματα παρατήρησης και σκόπευσης των εχθρικών αρμάτων και κατευθυνόμενων αντιαρματικών βλημάτων.

Στο τεύχος Αυγούστου του περιοδικού «Ελληνική Άμυνα & Τεχνολογία» που θα κυκλοφορήσει την Τρίτη 5 του μηνός, παρουσιάζεται η έκρηξη της ανάπτυξης νέων εγχώριων αρμάτων μάχης σε χώρες της Ασίας, ενώ η αντίστοιχη δραστηριότητα στη Δύση έχει πάψει από καιρό. Ακόμη και τα πλέον εύρωστα από οικονομικής άποψης κράτη της Δύσης συρρικνώνουν τους στόλους τους για λόγους εξοικονόμησης δαπανών και αρκούνται σε αναβαθμίσεις των υπολειπόμενων αρμάτων τους. Ορισμένα κράτη μάλιστα έπαψαν εντελώς να διαθέτουν άρματα, προφανώς θεωρώντας πως πρόκειται για δεινόσαυρους περασμένων εποχών, χωρίς χρησιμότητα στις σύγχρονες στρατιωτικές επιχειρήσεις στις οποίες ενδέχεται να εμπλακούν. Στην Ασία όμως ουκ ολίγες κυβερνήσεις κινούνται αντίθετα στο ρεύμα αυτό, εισάγοντας άρματα μάχης νέας γενιάς από καθιερωμένους κατασκευαστές του εξωτερικού, ή μεταχειρισμένα αλλά σχετικά σύγχρονα από πλεονάσματα ξένων κρατών, σε ορισμένες περιπτώσεις μάλιστα δημιουργώντας εκ του μηδενός τεθωρακισμένες δυνάμεις, όπως η Μαλαισία την προηγούμενη δεκαετία και η Ινδονησία πρόσφατα. Πολύ σημαντικότερο βεβαίως είναι πως για διαφορετικούς λόγους και με διαφορετικούς βαθμούς επιτυχίας, η Κίνα, η Ιαπωνία, η Ινδία, το Πακιστάν και η Νότια Κορέα –χωρίς να εξετάζονται η ευρύτερη Μέση Ανατολή και πρόσφατα η Τουρκία– επένδυσαν σε εγχώρια ικανότητα ανάπτυξης και παραγωγής αρμάτων.

Η ανάλυση των προγραμμάτων ανάπτυξης υποδεικνύει πως η έναρξη ανάπτυξης της άρματος από λευκή σελίδα και από εθνικές βιομηχανίες χωρίς προηγούμενη σχετική εμπειρία, μπορεί να απαιτήσει δεκαετίες για να οδηγήσει σε αποδεκτό αποτέλεσμα. Η εμπειρία της Ινδίας με το Arjun είναι χαρακτηριστική. Επιπλέον, η πλήρης βελτιστοποίηση των άπειρων λειτουργικών λεπτομερειών ενός άρματος σύμφωνα με της απαιτήσεις του τελικού χρήστη είναι της χρονοβόρα και υψηλού κόστους διαδικασία.

Τα προγράμματα ανάπτυξης και τα προβλήματά τους, καθώς και τα χαρακτηριστικά των αρμάτων εγχώριας ανάπτυξης της Ασίας, παρουσιάζονται και αναλύονται στο τεύχος Αυγούστου της «ΕΑ&Τ» που κυκλοφορεί την Τρίτη 5 του μηνός.