«ΕΑ&Τ» Σεπτεμβρίου: Ο Ερντοάν πρόεδρος σε μια νέα Τουρκία

3 Σεπτεμβρίου 2014

Ο Ρετσέπ Ταΐπ Ερντοάν σε προεκλογική συγκέντρωση των προεδρικών εκλογών.

Στο τεύχος Σεπτεμβρίου του περιοδικού «Ελληνική Άμυνα & Τεχνολογία» που κυκλοφορεί αύριο Πέμπτη 4 του μηνός, αναλύονται τα αίτια και οι αναμενόμενες συνέπειες της εκλογής του Ρετσέπ Ταΐπ Ερντοάν στην προεδρία της Τουρκικής Δημοκρατίας. Ο Ερντοάν πέτυχε στις 10 Αυγούστου να αναδειχθεί στον δωδέκατο πρόεδρο της Τουρκίας, πείθοντας περίπου το 52% των ψηφοφόρων για την καταλληλότητά του. Ένα δημοψήφισμα το 2007 κατέστησε δυνατή την εκλογή προέδρου με άμεση ψηφοφορία.

Στην προεκλογική εκστρατεία, στάθηκε αδύνατο να συγκρατηθεί ο Ερντοάν από το να υποτιμήσει τους ανθυποψηφίους του, τον τέως Γενικό Γραμματέα του Οργανισμού Ισλαμικής Συνεργασίας, Εκμελεντίν Ισσάνογλου και τον Σελαχατίν Ντεμιρτάς του κουρδικού Λαϊκού Δημοκρατικού Κόμματος (HDP).

Ο Ερντοάν έχει συχνά αναφερθεί απαξιωτικά στον Αλεβίτη ηγέτη του κόμματος CHP Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου και στην εθνοτική καταγωγή του Ντεμιρτάς. Επιπλέον, έχει κοροϊδέψει τον Ισσάνογλου επειδή γεννήθηκε στην Αίγυπτο, από Τούρκους, βέβαια, γονείς. Το αποκορύφωμα, πάντως, ήταν όταν ισχυρίστηκε πως τον ίδιον τον αποκαλούν κάτι πολύ χειρότερο: Αρμένιο! Με τον τρόπο αυτόν, όχι μόνο ευτέλισε την πολύ εκλεπτυσμένη δήλωσή του επί τη επετείω της Αρμενικής Γενοκτονίας, τον περασμένο Απρίλιο, όταν εξέφρασε τα συλλυπητήριά του για τα δεινά των Αρμενίων αλλά για μιαν ακόμη φορά φανέρωσε την ουσία της «διαίρει και βασίλευε» στρατηγικής του. Ο Ερντοάν διατηρείται στην εξουσία με το να στρέφει το ένα κομμάτι του τουρκικού λαού εναντίον του άλλου…

Για τον λόγο αυτόν ήταν σημαντικό το ότι η εφημερίδα BirGün του επιτέθηκε άμεσα, με το ακόλουθο πρωτοσέλιδο: «Ο Κιλιτσντάρογλου είναι Αλεβίτης, ο Ντεμιρτάς είναι Κούρδος, ο Ισσάνογλου είναι Αιγύπτιος κι εσύ είσαι κλέφτης». Και αυτή ακριβώς είναι η αιτία της εσωτερικής σύγκρουσης στην Τουρκία, όπως αναλύεται στο τεύχος Σεπτεμβρίου της «ΕΑ&Τ» που κυκλοφορεί αύριο Πέμπτη 4 του μηνός.