«ΕΑ&Τ» Σεπτεμβρίου: Σύστημα θερμοβαρικών ρουκετών TOS-1A στο Ιράκ κατά του IS

3 Σεπτεμβρίου 2014

Το όχημα ΒΜ-1 του συστήματος TOS-1A εκτελεί βολές στο Νίζνι Ταγκίλ, στην 9η Έκθεση Ρωσικών Όπλων (RAE) στις 25 Δεκεμβρίου 2013.

Στο τεύχος Σεπτεμβρίου του περιοδικού «Ελληνική Άμυνα & Τεχνολογία» που κυκλοφορεί αύριο Πέμπτη 4 του μηνός, παρουσιάζονται το σύστημα Πολλαπλής Εκτόξευσης Ρουκετών (MRL) πυροβολικού TOS-1A και τα θερμοβαρικά όπλα ευρύτερα, καθώς και τα συγγενή Εκρηκτικά Καυσίμου Αέρος (FAE). Στις 27 Ιουλίου 2014 η σουνιτική αντιπολιτευτική οργάνωση «Ιρακινή Επανάσταση» ανέβασε στο Facebook δύο φωτογραφίες που υποστήριζε πως έδειχναν συστήματα MRL πυροβολικού TOS-1 Buratino να εκφορτώνονται από ρωσικό αεροσκάφος μεταφορών το προηγούμενο πρωί στο αεροδρόμιο της Βαγδάτης. Πρόκειται για σύστημα στηριζόμενο στο σκάφος του άρματος Τ-72, που εξαπολύει 30 ρουκέτες διαμετρήματος 220mm βραχέος βεληνεκούς με θερμοβαρική ή εμπρηστική πολεμική κεφαλή, το οποίο χρησιμοποιήθηκε με τεράστια αποτελεσματικότητα στο Γκρόζνι το 1999-2000. Στην πραγματικότητα, οι φωτογραφίες δείχνουν το μεταγενέστερο TOS-1A Solntsepek με 24 ρουκέτες μεγαλύτερου βεληνεκούς, καθώς και ένα ερπυστριοφόρο όχημα ανεφοδιασμού ΤΖΜ-Τ. Η «ΕΑ&Τ» περιέγραψε πρόσφατα το TOS-1A (βλ. τ. 51, Απρίλιος 2014, σελ. 88-105: Σύγχρονα Ρωσικά Τεθωρακισμένα Οχήματα – Αναμένοντας την Επόμενη Γενιά). Η εξέλιξη αυτή επαναφέρει στο προσκήνιο μια κατηγορία όπλων που έχουν ήδη χρησιμοποιηθεί στο Αφγανιστάν και στο Ιράκ, από τις δυνάμεις της Σοβιετικής Ένωσης παλαιότερα και της Δύσης πρόσφατα.

Οι γενικές αρχές λειτουργίας των θερμοβαρικών όπλων και των FAE, η διάκριση μεταξύ τους και τα σημαντικότερα συστήματα της κατηγορίας, στο τεύχος Σεπτεμβρίου της «ΕΑ&Τ» που κυκλοφορεί αύριο Πέμπτη 4 του μηνός.