«ΕΑ&Τ» Σεπτεμβρίου: Το «νέο» εξοπλιστικό πρόγραμμα - προσπάθεια αναβάθμισης ή… business as usual?

4 Σεπτεμβρίου 2014

Σοβαρό πρόβλημα αποτελεί η τύχη του υπάρχοντος αποθέματος πυρομαχικών MLRS, καθώς το κόστος αποστρατικοποίησης θα είναι τεράστιο. («ΕΑ&Τ»/ Θ.Η. Γραμματικός)

Στο τεύχος Σεπτεμβρίου του περιοδικού «Ελληνική Άμυνα & Τεχνολογία» που κυκλοφορεί, παρουσιάζονται τα 42 εξοπλιστικά προγράμματα ύψους €2 δις, την υλοποίηση των οποίων ενέκρινε στις 30 Ιουλίου 2014 η Ειδική Διαρκής Επιτροπή Εξοπλιστικών Προγραμμάτων και Συμβάσεων της Βουλής κατόπιν εισήγησης του Υπουργού Εθνικής Άμυνας κ. Δ. Αβραμόπουλου, δεσμεύοντας σύμφωνα με την αντιπολίτευση αλλά και την κοινή λογική το 70% των προβλεπόμενων κονδυλίων μέχρι το 2018. Αντίστοιχες προσπάθειες και βαρύγδουπες εξαγγελίες είχαν κάνει και οι προκάτοχοι του κ. Αβραμόπουλου, χωρίς να προλάβουν να υλοποιήσουν οτιδήποτε σημαντικό.

Αυτό όμως που προβληματίζει είναι οι εντελώς διαφορετικές προτεραιότητες που εμφανίζονται με τον εκάστοτε υπουργό. Άλλος είχε ως πρώτη προτεραιότητα την προμήθεια Τεθωρακισμένων Οχημάτων Μάχης (ΤΟΜΑ) BMP-3, άλλος φρεγάτες FREMM, άλλος την αναβάθμιση των ΑΗ-64Α Apache κ.ο.κ. Με ποια κριτήρια λοιπόν τίθενται οι προτεραιότητες κάθε φορά και πώς μπορούν αυτές να αλλάζουν ριζικά από κυβέρνηση σε κυβέρνηση και από υπουργό σε υπουργό; Θα υπάρξει ανατροπή των πρόσφατων αποφάσεων από τον υπουργό που θα διαδεχθεί στο Υπουργείο Εθνικής Άμυνας τον κ. Αβραμόπουλο, ο οποίος μετακομίζει στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή; Με ποια κριτήρια αποφασίζει το ΓΕΣ να εξαντλήσει το μεγαλύτερο μέρος των κονδυλίων που του αναλογούν στην αναβάθμιση των Συστημάτων Πολλαπλής Εκτόξευσης Ρουκετών (MLRS) και στην προμήθεια πυρομαχικών για αυτά; Γιατί αγνοείται η άκρως ανταγωνιστική εναλλακτική πρόταση και προωθείται απευθείας ανάθεση με τεράστιο κόστος και ασαφές περιεχόμενο;

Μια ουσιαστική ανάλυση του αθέατου παρασκηνίου, στο τεύχος Σεπτεμβρίου της «ΕΑ&Τ» που κυκλοφορεί.