«ΕΑ&Τ» Οκτωβρίου: Προγράμματα προμήθειας σύγχρονων πυρομαχικών πυροβολικού 155mm

7 Οκτωβρίου 2014

Οι πυροσωλήνες διόρθωσης πορείας βιδώνουν στη θέση του κοινού πυροσωλήνα των συμβατικών βλημάτων πυροβολικού και τα μετατρέπουν σε πυρομαχικά ακριβείας.

Στο τεύχος Οκτωβρίου του περιοδικού «Ελληνική Άμυνα & Τεχνολογία» που κυκλοφορεί, παρουσιάζονται τα προγράμματα προμήθειας σύγχρονων πυρομαχικών πυροβολικού, εκτεταμένου βεληνεκούς και καθοδήγησης ακριβείας των 155mm. Στα 42 προγράμματα των ελληνικών ενόπλων δυνάμεων που εγκρίθηκαν στις 30 Ιουλίου 2014 από την Ειδική Διαρκή Επιτροπή Εξοπλιστικών Προγραμμάτων και Συμβάσεων της Βουλής, περιλαμβάνονταν η προμήθεια βλημάτων 155mm εκτεταμένου βεληνεκούς (€37 εκατ) και αντίστοιχων προωθητικών γεμισμάτων (€12 εκατ), βλημάτων καθοδήγησης ακριβείας (€11,5 εκατ) και πυροσωλήνων (€4,5 εκατ).

Τα βλήματα εκτεταμένου βεληνεκούς είναι είτε «Καιόμενης Βάσης» (Base Bleed) είτε «Υποβοηθούμενα με πυραυλοκινητήρα» (RAP), ενώ μια πρόσφατη εξέλιξη είναι τα υβριδικά που συνδυάζουν τις δύο τεχνολογίες. Χαρακτηριστικά παραδείγματα είναι το πρωτοπόρο Βλήμα Πυροβολικού Επαυξημένης ταχύτητας, Μακρού βεληνεκούς (VLAP) Μ2005 Assegai της Rheinmetall Denel Munitions, σε συνδυασμό με τα προωθητικά γεμίσματα DM92 της Rheinmetall Nitrochemie. Παρόμοια είναι τα ΜΟ3 HERA-BB της σερβικής EDePro και DDB03 HE ERFB-BB της κινεζικής Norinco. Από τα μεγαλύτερα εγγενή μειονεκτήματα των πυρομαχικών αυτών είναι η μεγάλη διασπορά τους.

Στα πυρομαχικά καθοδήγησης ακριβείας δεσπόζει τεχνολογικά το Μ982 Excalibur της Raytheon καθοδήγησης INS/GPS, με την προσθήκη ημιενεργού ερευνητή λέιζερ στην έκδοση Excalibur-S, το κόστος του όμως είναι απαγορευτικό για εκτεταμένη προμήθεια και χρήση. Χαμηλότερο κόστος υπόσχεται το Vulcano των Oto Melara και Diehl καθοδήγησης INS/GPS, αλλά με επίσης χαμηλότερη φονικότητα επειδή πρόκειται για βλήμα υποδιαμετρήματος.

Αποδοτικότερη επιλογή φαίνεται να αντιπροσωπεύουν οι Πυροσωλήνες Διόρθωσης Πορείας (CCF) που χρησιμοποιούν δέκτη GPS και πτερύγια για να μετατρέψουν κοινά βλήματα πυροβολικού σε πυρομαχικά ακριβείας.

Λεπτομέρειες στο τεύχος Οκτωβρίου της «ΕΑ&Τ» που κυκλοφορεί.