Ανακοινώθηκε από την DSCA το ελληνικό πρόγραμμα επανενεργοποίησης & εκσυγχρονισμού των Ρ-3Β

8 Οκτωβρίου 2014

Αεροσκάφος Ρ-3Β Orion στις εγκαταστάσεις της ΕΑΒ στην Τανάγρα, στις 16 Σεπτεμβρίου Αυγούστου 2005. (Αρχείο “AP&T”)

Με ημερομηνία 7 Οκτωβρίου αναρτήθηκε στον ιστότοπο της Υπηρεσίας Συνεργασίας Ασφαλείας του υπουργείου Άμυνας (DSCA) των ΗΠΑ η ανακοίνωση για το πρόγραμμα επανενεργοποίησης και εκσυγχρονισμού των αεροσκαφών ναυτικής συνεργασίας (ΑΦΝΣ) Ρ-3Β, εκτιμώμενου κόστους $500 εκατ. (€394,75 εκατ).

Κατά την τυποποιημένη ορολογία των ανακοινώσεων αυτών, όπως αναθεωρήθηκε πρόσφατα, το Υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ ενέκρινε μια πιθανή Στρατιωτική Πώληση Εξωτερικού (FMS) στην Ελλάδα για γενική επιθεώρηση, επισκευή και αναβάθμιση αεροσκαφών Ρ-3Β, καθώς και συναφούς εξοπλισμού, τμημάτων, υποστήριξης εκπαίδευσης και εφοδιαστικής. Η DSCA παρέδωσε την απαιτούμενη ειδοποίηση πιστοποίησης στο Κογκρέσο στις 6 Οκτωβρίου.

Σύμφωνα πάντα με την ανακοίνωση, η κυβέρνηση της Ελλάδας αιτήθηκε μια πιθανή πώληση για την τροποποίηση και επανενεργοποίηση δύο Ρ-3Β και την αναβάθμιση μέχρι 5 αεροσκαφών του τύπου, που θα περιλάβει δομικό Εκσυγχρονισμό Μέσης Ζωής (MLU), Εργοστασιακή Συντήρηση Φάσης (PDM), Συστήματα Ολοκλήρωσης και Διαχείρισης Αποστολής (MIMS), καθώς και νέα αεροπορικά ηλεκτρονικά πτήσης. Τα σύνολα MLU θα παράσχουν επεκτάσεις υπηρεσιακής ζωής για 15.000 ώρες πτήσης, ανταλλακτικά και τμήματα επισκευών, επισκευή και επιστροφή, εξοπλισμό υποστήριξης, βιβλιογραφία, εκπαίδευση προσωπικού και εκπαιδευτικό εξοπλισμό, εφοδιαστική από την κυβέρνηση των ΗΠΑ και τον ανάδοχο, μηχανική και υπηρεσίες τεχνικής υποστήριξης, καθώς και λοιπά συναφή στοιχεία υποστήριξης εφοδιαστικής και προγράμματος. Το εκτιμώμενο κόστος είναι $500 εκατ.

Η προτεινόμενη πώληση για γενική επιθεώρηση, επισκευή και αναβάθμιση θα επιτρέψει στο ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό να επαναλάβει τις επιχειρήσεις των αεροσκαφών Ρ-3Β από χερσαίες βάσεις για θαλάσσια περιπολία και αναγνώριση, επιτήρηση και προστασία περιοχών εθνικού συμφέροντος.

Ο κύριος ανάδοχος θα είναι η Lockheed Martin Aeronautics.