«ΕΑ&Τ» Νοεμβρίου – ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ: Ναυαγεί πιθανότατα η προμήθεια Σκαφών Ειδικών Επιχειρήσεων (SOC) Mark V

5 Νοεμβρίου 2014

Η αμφιλεγόμενη προμήθεια των Mark V SOC από το Πολεμικό Ναυτικό φαίνεται να ναυαγεί.

Στο τεύχος Νοεμβρίου του περιοδικού «Ελληνική Άμυνα & Τεχνολογία» που κυκλοφορεί, δημοσιεύονται αποκλειστικές πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες η επίσημη απάντηση των ΗΠΑ σε σχετική ελληνική Επιστολή Αιτήματος (LoR) ήταν πως τα Σκάφη Ειδικών Επιχειρήσεων (SOC) Mark V δεν είναι πλέον διαθέσιμα, καθώς δόθηκαν σε τρίτη χώρα. Ανάλογη ενημέρωση παρείχε επίσης στο ΓΕΝ ο Ναυτικός Ακόλουθος της πρεσβείας των ΗΠΑ στην Αθήνα. Υπενθυμίζεται πως η προμήθεια τεσσάρων Mark V SOC από τα πλεονάσματα των ΗΠΑ κόστους €15,6 εκατ. περιλαμβανόταν στα 42 προγράμματα που ενέκρινε στις 30 Ιουλίου 2014 η Ειδική Διαρκής Επιτροπή Εξοπλιστικών Προγραμμάτων και Συμβάσεων της Βουλής.

Η ελληνική LoR για την έκδοση σχετικής Επιστολής Προσφοράς και Αποδοχής (LOA) υπεγράφη από τον τέως Υπουργό Εθνικής Άμυνας Δ. Αβραμόπουλο το καλοκαίρι. Προηγήθηκε βεβαίως η αποστολή LoR για Τιμή και Διαθεσιμότητα (Price and Availability: P&A) των Mark V SOC. Τα σκάφη ήταν τότε διαθέσιμα και επρόκειτο να παραχωρηθούν δωρεάν ως Πλεονάζοντα Αμυντικά Είδη (Excess Defense Articles: EDA), ενώ το προαναφερόμενο κόστος αναφερόταν στις απαιτούμενες δραστηριότητες γενικής επιθεώρησης και επισκευής, επαναφοράς σε λειτουργική κατάσταση και εξοπλισμού σύμφωνα με τις απαιτήσεις του ΠΝ.

Όλες οι λεπτομέρειες και το ιστορικό του αμφιλεγόμενου ελληνικού ενδιαφέροντος για τα σκάφη Mark V SOC, αποκλειστικά στο τεύχος Νοεμβρίου της «ΕΑ&Τ» που κυκλοφορεί.