«ΕΑ&Τ» Δεκεμβρίου: Έκθεση Euronaval 2014 – Στη σκιά του VLADIVOSTOK

3 Δεκεμβρίου 2014

Απεικόνιση της κορβέτας C Sword 90, με ραντάρ τεσσάρων στατικών φασικών διατάξεων. (CMN)

Στο τεύχος Δεκεμβρίου του περιοδικού «Ελληνική Άμυνα & Τεχνολογία» που κυκλοφορεί αύριο Πέμπτη 4 του μηνός, παρουσιάζεται η διεθνής έκθεση ναυτικής άμυνας και θαλάσσιας ασφάλειας Euronaval 2014 που πραγματοποιήθηκε μεταξύ 27 και 31 Οκτωβρίου στο Παρίσι, προσελκύοντας 370 εκθέτες από 33 χώρες και επίσημες αντιπροσωπείες από 82 χώρες, καθώς και 30.458 εμπορικούς επισκέπτες. Παρά τις σημαντικές παρουσιάσεις πλοίων και υποβρυχίων νέας σχεδίασης και ανακοινώσεις τεχνολογικών καινοτομιών, στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος βρισκόταν η παράδοση του Πλοίου Προβολής και Διοίκησης (BPC) ή Αποβατικού Ελικοπτεροφόρου Δεξαμενής (LHD) VLADIVOSTOK από την DCNS στο Ρωσικό Πολεμικό Ναυτικό. Η τελετή ήταν προγραμματισμένη να συμπέσει με την έκθεση, ωστόσο αναβλήθηκε για τις 14 Νοεμβρίου και κατόπιν για απροσδιόριστη ημερομηνία στο μέλλον, εξαιτίας των κυρώσεων της Δύσης σε βάρος της Ρωσίας για την προσάρτηση της Κριμαίας και την ενεργή υποστήριξη των αποσχιστικών δυνάμεων στην ανατολική Ουκρανία.

Στο άρθρο παρουσιάζονται:

  • Η αντίληψη σχεδίασης του επιθετικού υποβρυχίου συμβατικής πρόωσης ανοιχτής θάλασσας SMX-Océan του γαλλικού κρατικού ομίλου DCNS. Το υποβρύχιο θα διαθέτει σύστημα Πρόωσης Ανεξάρτητης του Αέρα (ΑΙΡ) με κυψέλες καυσίμου δεύτερης γενιάς και με παραγωγή υδρογόνου από αναμόρφωση πετρελαίου ντίζελ, σε συνδυασμό με συσσωρευτές Ιόντων-Λιθίου (Li-Ion).
  • Το καινοτομικό σύστημα της DCSN για την ανάκτηση και εξαπόλυση Μη επανδρωμένων Υποθαλασσίων Οχημάτων (UUV) από υποβρύχια.
  • Ο σημαντήρας πολλαπλής λειτουργίας Vipère της DCNS, ο οποίος προσφέρει λειτουργίες περισκοπίου χωρίς το υποβρύχιο να ανεβαίνει σε περισκοπικό βάθος.
  • Η κορβέτα C Sword 90 των γαλλικών ναυπηγείων CMN, με χαρακτηριστικά Stealth.
  • Η ναυτική έκδοση C-Dome του αντιβαλλιστικού συστήματος βραχέος βεληνεκούς Iron Dome, της ισραηλινής Rafael.
  • Το ναυτικό ραντάρ πολλαπλών λειτουργιών Sea Fire 500 της Thales, με 4 στατικές κεραίες ενεργής φασικής διάταξης, για μεγάλα πλοία.
  • Τα νέα σόναρ γάστρας BlueWatcher και ρυμουλκούμενης διάταξης Captas-1.
  • Το νέο αερομεταφερόμενο ραντά επιτήρησης πολλαπλού ρόλου SEARCHMASTER της Thales, με κεραία τεχνολογίας Ενεργής Διάταξης Ηλεκτρονικής Σάρωσης (AESA).
  • Οι νέες εκδόσεις του αερομεταφερόμενου ραντάρ επιτήρησης της ισραηλινής ELTA, ELM-2022ES Ηλεκτρονικής Σάρωσης (AESA) και ELM-2022ML χαμηλού βάρους για Μη επανδρωμένα Εναέρια Οχήματα (UAV).
  • To UAV Κάθετης Απονήωσης και Προσνήωσης (VTOL) Tanan των Airbus Defence & Space και DCNS.

Οι σημαντικότερες καινοτομίες της έκθεσης Euronaval 2014, στο τεύχος Δεκεμβρίου της «ΕΑ&Τ» που κυκλοφορεί αύριο Πέμπτη 4 του μηνός.