«ΕΑ&Τ» Δεκεμβρίου: Ρωσικά επιθετικά ελικόπτερα Mi-28NE για το Ιράκ, Ka-52 για τα ρωσικά MISTRAL

5 Δεκεμβρίου 2014

Το Mi-28N σε αιώρηση. Στους εσωτερικούς πτερυγικούς σταθμούς βρίσκονται δύο ατρακτίδια B-8V20A με 20 ρουκέτες S-8 των 80mm, ενώ στον εξωτερικό δεξιό σταθμό διακρίνεται ο φορέας εκτόξευσης Ataka-V, με μόνον ένα βλήμα στις 8 θέσεις.

Στο τεύχος Δεκεμβρίου του περιοδικού «Ελληνική Άμυνα & Τεχνολογία» που κυκλοφορεί, παρουσιάζονται τα ρωσικά επιθετικά ελικόπτερα Mil Mi-28N Night Hunter και Kamov Ka-52 Alligator, που μετά από δεκαετίες καθυστερήσεων βρίσκονται πλέον σε παραγωγή και υπηρεσία. Την 1η Ιουλίου 2014 αεροσκάφη Antonov An-124 Condor μετέφεραν στο Ιράκ τρία Mi-28NE Night Hunter (Νυχτερινός Κυνηγός) ή “Havoc” (Πανωλεθρία) κατά το ΝΑΤΟ, εγκαινιάζοντας τις παραδόσεις της πρώτης εξαγωγικής επιτυχίας για το ρωσικό επιθετικό ελικόπτερο νέας γενιάς. Ταυτόχρονα παραδόθηκε η τρίτη τετράδα Mi-35M προηγούμενης γενιάς, τα οποία συμμετέχουν ήδη στις επιχειρήσεις κατά του Ισλαμικού Κράτους του Ιράκ και του Λεβάντε (ISIL) που διεκδικεί δύο καταρρίψεις ελικοπτέρων του τύπου, στα τέλη Ιουνίου και στις αρχές Οκτωβρίου. Φαίνεται έτσι να επαναλαμβάνεται η δυσμενής εμπειρία του Mi-24 –εξέλιξη του οποίου αποτελεί το Mi-35M– με τις σοβιετικές δυνάμεις κατά των Μουτζαχεντίν του Αφγανιστάν μεταξύ 1979 και 1989. Στο μεταξύ, το Mi-28NE αντιμετωπίζει τον εξαγωγικό ανταγωνισμό του Ka-52 (NATO: “Hokum-Β”), ενώ αμφότερα παράγονται για τις Στρατιωτικές Αεροπορικές Δυνάμεις (VVS) της Ρωσικής Ομοσπονδίας. Η ναυτική έκδοση Ka-52K προορίζεται επίσης για τα ελικοπτεροφόρα δεξαμενής αμφίβιων επιχειρήσεων (LHD) γαλλικής κλάσης MISTRAL του ρωσικού Πολεμικού Ναυτικού (VMF).

Μια αναλυτική περιγραφή των δύο ρωσικών επιθετικών ελικοπτέρων νέας γενιάς, στο τεύχος Δεκεμβρίου της «ΕΑ&Τ» που κυκλοφορεί.