«ΕΑ&Τ» Φεβρουαρίου: Αεροπλανοφόρα STOBAR – ADMIRAL KUZNETSOV (063), LIAONING (16), VIKRAMADITYA (R33)

3 Φεβρουαρίου 2015

Απονήωση ενός πρωτότυπου J-15 από την πλώρη ski-jump του κινεζικού αεροπλανοφόρου LIAONING (16) στο πλαίσιο δοκιμών, στις 25 Νοεμβρίου 2012. (Xinhua)

Στο τεύχος Φεβρουαρίου 2015 του περιοδικού «Ελληνική Άμυνα & Τεχνολογία» που κυκλοφορεί αύριο Τετάρτη 4 του μηνός, παρουσιάζονται τα χαρακτηριστικά των αεροπλανοφόρων Βραχείας Απονήωσης Αλλά Προσνήωσης με Ανάσχεση (Short Take-Off But Arrested Recovery: STOBAR) κατά τα πρότυπα του ρωσικού ADMIRAL KUZNETSOV (063). Στις 7 Μαΐου 2014 το Ινδικό Πολεμικό Ναυτικό (Bharatiya Nau Sena: BNS) ανακοίνωσε πως το αεροπλανοφόρο VIKRAMADITYA (R33) είναι πλήρως επιχειρησιακό, με λειτουργικά ολοκληρωμένα τα μαχητικά του αεροσκάφη MiG-29K/KUB (NATO: “Fulcrum-D”). Παράλληλα το Ναυτικό του Λαϊκού Απελευθερωτικού Στρατού (PLAN) της Κίνας άρχισε να παραλαμβάνει μαχητικά J-15 «Ιπτάμενος Καρχαρίας» (Flying Shark) παραγωγής για το αεροπλανοφόρο LIAONING (16), το οποίο στις 27 Οκτωβρίου 2014 επανήλθε στο ναύσταθμο του Κινγκτάο μετά από εξάμηνη συντήρηση. Τα αεροπλανοφόρα αυτά συνδυάζουν ράμπα ανοδικής καμπύλης στο πρωραίο άκρο του καταστρώματος πτήσης –η οποία αποκαλείται ski-jump από το χιονοδρομικό αγώνισμα του άλματος– και συρματόσχοινα με μηχανισμό πέδησης της εκτύλιξης, ένα από τα οποία συλλαμβάνεται από το άγκιστρο των αεροσκαφών κατά την προσνήωση. Η τεχνική STOBAR απαλλάσσει μεν από τις δυσχέρειες ανάπτυξης, το κόστος, το βάρος, την πολυπλοκότητα και τις απαιτήσεις συντήρησης και πληρώματος των καταπελτών, ταυτόχρονα όμως συνεπάγεται σοβαρούς περιορισμούς στους τύπους εξαπολυόμενων αεροσκαφών, στις επιχειρησιακές ικανότητες  και επιδόσεις τους, αλλά και στην αποδοτικότητα του αεροπλανοφόρου. Έτσι, ενώ το επόμενο ινδικό αεροπλανοφόρο VIKRANT θα είναι επίσης τύπου STOBAR, το PLAN φαίνεται να τρέφει μεγαλύτερες φιλοδοξίες για το μέλλον.

Μια ανάλυση δυνατοτήτων και περιορισμών των αεροπλανοφόρων STOBAR, στο τεύχος Φεβρουαρίου της «ΕΑ&Τ» που κυκλοφορεί αύριο Τετάρτη 4 του μηνός.