«ΕΑ&Τ» Φεβρουαρίου: Στρατιωτική Συμμαχία Απέναντι στην Τουρκία – Ρεαλιστική Προοπτική ή Χίμαιρα;

3 Φεβρουαρίου 2015

Στιγμιότυπο από κοινή άσκηση της ισραηλινής Πολεμικής Αεροπορίας με την ελληνική ΠΑ στο Ισραήλ, στις 14 Νοεμβρίου 2011. (Israel Air Force)

Στο τεύχος Φεβρουαρίου 2015 του περιοδικού «Ελληνική Άμυνα & Τεχνολογία» που κυκλοφορεί, εξετάζεται η δυνατότητα συγκρότησης στρατιωτικής συμμαχίας της Ελλάδας με τρίτα κράτη απέναντι στην Τουρκία. Η Ελλάδα από την απαρχή της ιδρύσεώς της ως ανεξάρτητο κράτος το 1830 ποτέ δεν έπαψε να υφίσταται τη στρατιωτική απειλή όμορων κρατών. Διαχρονική απειλή είναι η Τουρκία, ενώ κατά μεγάλα διαστήματα στις αρχές του 20ού αιώνα και η γειτονική Βουλγαρία αναδείχτηκε σε κορυφαία απειλή, με αποτέλεσμα διαδοχικές και σφοδρές στρατιωτικές συγκρούσεις και με τα δύο κράτη, κυρίως όμως μέσα από ένα σύνθετο πλέγμα στρατιωτικών συμμαχιών της εποχής που ανέπτυξε τόσο η Ελλάδα όσο και οι αντίπαλοί της. Ακόμη και σήμερα που η τουρκική απειλή υφίσταται όσο ποτέ, η χώρα μας βρίσκεται στο σημείο να αναζητεί συμμάχους. Είναι όμως αυτή η βέλτιστη λύση στο πρόβλημα ασφάλειας που αντιμετωπίζει η Ελλάδα στις αρχές του 21ου αιώνα; Και αν ναι, είναι κάτι τέτοιο εφικτό;

Μια ανάλυση του εφικτού και της σκοπιμότητας μιας στρατιωτικής συμμαχίας που να καλύπτει τα προβλήματα ασφαλείας της Ελλάδας, στο τεύχος Φεβρουαρίου της «ΕΑ&Τ» που κυκλοφορεί.