«ΕΑ&Τ» Φεβρουαρίου: Από το T-95 στο T-14 Armata – Οι πρώτες ενδείξεις για το νέο άρμα μάχης της Ρωσίας

3 Φεβρουαρίου 2015

Μια από τις πρώτες αξιόπιστες απεικονίσεις του νέου ρωσικού άρματος μάχης Armata που κυκλοφορούν στο διαδίκτυο.

Στο τεύχος Φεβρουαρίου 2015 του περιοδικού «Ελληνική Άμυνα & Τεχνολογία» που κυκλοφορεί, παρουσιάζονται και αναλύονται όλες οι διαθέσιμες πληροφορίες για το επόμενης γενιάς άρμα μάχης Armata του Ρωσικού Στρατού. Βίντεο υψηλής ανάλυσης που αναρτήθηκαν πρόσφατα στο διαδίκτυο, φαίνεται να παρουσιάζουν το νέο άρμα της Ρωσίας, παρέχοντας τις πρώτες ενδείξεις για την αρχιτεκτονική και τα χαρακτηριστικά του. Το άρμα στις συγκεκριμένες απεικονίσεις είναι απολύτως συμβατό με το πρόπλασμα του Armata poy εμφανίζεται συχνά σε φωτογραφικά και τηλεοπτικά στιγμιότυπα από επίσημες επισκέψεις στις εγκαταστάσεις της κατασκευάστριας εταιρείας, UralVagonZavod. Παράλληλα σε ρωσικούς ιστότοπους δημοσιεύονται πλέον θραύσματα πληροφοριών για το Armata, τα οποία αρχίζουν να αποσαφηνίζουν ορισμένες λεπτομέρειες περιλαμβανόμενης της ταξινόμησης T-14 του νέου άρματος.

Οι πληροφορίες αυτές αναφέρονται σε βάρος 50t και σύνθετη θωράκιση με χρήση χάλυβα τύπου 44S-SV-Sh και κεραμικών μεικτού οξειδίου τρίτης γενιάς, σε συνδυασμό με Εκρηκτική Αντιδραστική Θωράκιση (ERA) Kaktus, Σύστημα Ενεργής Προστασίας (APS) Afganit και σύστημα πυροδότησης μαγνητικών ναρκών SEMZ. ο κύριος οπλισμός του άρματος θα είναι το πυροβόλο 2Α82 διαμετρήματος 125mm, λείας κάννης μήκους 48 διαμετρημάτων (L/48). Ο δευτερεύων οπλισμός αποτελείται από αυτόματο πυροβόλο των 30mm και από βαρύ πολυβόλο των 12,7mm τύπου Gatling. Το συγκρότημα ισχύος του Armata στηρίζεται στον πετρελαιοκινητήρα 12Ν360 ή Α-85-3Α που ανέπτυξε το Γραφείο Σχεδίασης Transdizel του Τσελιαμπίνσκ για το ακυρωμένο Τ-95, βαθμονόμησης 1.026kW (1.395hp) σύμφωνα με τον κατασκευαστή.

Αναμένοντας την επίσημη παρουσίαση του Armata στις 9 Μαΐου 2015, στην παρέλαση της Κόκκινης Πλατείας για την 70ή επέτειο της νίκης στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, όλες οι αξιόπιστες διαθέσιμες πληροφορίες για το νέο ρωσικό άρμα μάχης παρουσιάζονται και αναλύονται λεπτομερώς στο τεύχος Φεβρουαρίου της «ΕΑ&Τ» που κυκλοφορεί.