«ΕΑ&Τ» Μαρτίου: Αντιτορπιλικό KOLKATA (D63) – Σύστημα AAW Περιοχής από το Ισραήλ

4 Μαρτίου 2015

Το KOLKATA εκτελεί δοκιμές εν πλω, στις 18 Οκτωβρίου 2013. Πίσω από το πυροβόλο διακρίνεται η μονάδα ULVM με 8 βλήματα BrahMos και εμπρός από τα συστήματα ανθυποβρυχιακών ρουκετών οι δύο μονάδες VLU για 16 Barak-8. Ακόμη δύο VLU βρίσκονται στο πρόσθιο άκρο του υπόστεγου ελικοπτέρων.

Στο τεύχος Μαρτίου του περιοδικού «Ελληνική Άμυνα & Τεχνολογία» που κυκλοφορεί, παρουσιάζεται το αντιτορπιλικό κατευθυνόμενων βλημάτων KOLKATA (D63) του Ινδικού Πολεμικού Ναυτικού (Bharatiya Nau Sena: BNS). Η σχεδίαση, ανάπτυξη και παραγωγή ναυτικών συστημάτων Αντι-Αεροπορικού Πολέμου (AAW) Περιοχής, αποτελούμενων από ραντάρ πολλαπλού ρόλου και βλήματα υψηλών επιδόσεων, αποτελούσε μέχρι πρόσφατα αποκλειστικό προνόμιο βιομηχανικών κολοσσών όπως οι ΗΠΑ, η Ρωσία, η Ευρώπη και η Κίνα. Ωστόσο στις 16 Αυγούστου 2014 ο πρωθυπουργός της Ινδίας Ναρέντρα Μόντι έθεσε επίσημα σε υπηρεσία το KOLKATA με ψηφιακό ραντάρ ενεργής φασικής διάταξης EL/M-2248 MF-STAR της ELTA, θυγατρικής της Ισραηλινής Αεροπορικής Βιομηχανίας (ΙΑΙ), καθώς και με Βλήματα Επιφανείας-Αέρος Μακράς Ακτίνας (LRSAM) Barak-8, που σχεδίασαν και αναπτύσσουν από κοινού η ΙΑΙ και ο ινδικός Οργανισμός Αμυντικής Έρευνας και Ανάπτυξης (DRDO). Στις 10 Νοεμβρίου 2014 η ΙΑΙ και το υπουργείο Άμυνας της Ινδίας ανακοίνωσαν μια επιτυχημένη δοκιμή του βλήματος, η οποία σύμφωνα με την ισραηλινή ανακοίνωση «επικύρωσε όλα τα εξαρτήματα του οπλικού συστήματος προς ικανοποίηση των εκπροσώπων του πελάτη». Μια συμπαγέστερη έκδοση του MF-STAR με την επωνυμία Adir εγκαταστάθηκε στην κορβέτα LAHAV τύπου Sa’ar 5 κλάσης EILAT του Ισραηλινού Πολεμικού Ναυτικού, ενώ αναμένεται να ακολουθήσουν οι υπόλοιπες δύο.

Μια ανάλυση του ισραηλινού συστήματος AAW Περιοχής και των χαρακτηριστικών του αντιτορπιλικού KOLKATA, στο τεύχος Μαρτίου της «ΕΑ&Τ» που κυκλοφορεί.