«ΕΑ&Τ» Μαρτίου: Συνεκπαίδευση της 480th Fighter Squadron στην 115 Πτέρυγα Μάχης

4 Μαρτίου 2015

Αναμνηστική φωτογραφία στο τέλος των πτητικών δραστηριοτήτων της ημέρας, στις 3 Φεβρουαρίου 2015. («ΕΑ&Τ»/ Β. Αντωνάκης)

Στο τεύχος Μαρτίου του περιοδικού «Ελληνική Άμυνα & Τεχνολογία» που κυκλοφορεί, παρουσιάζεται η συνεκπαίδευση της Πολεμικής Αεροπορίας με την 480ή Μοίρα Μαχητικών (480th Fighter Squadron) της Πολεμικής Αεροπορίας των ΗΠΑ στην Ευρώπη (USAFE), μεταξύ 16 Ιανουαρίου και 13 Φεβρουαρίου 2015. Σκοπός ήταν η εξάσκηση του προσωπικού στην εκτέλεση Σύνθετων Αεροπορικών Επιχειρήσεων (Composite Air Operations: COMAO) και συγκεκριμένα αποστολών Αέρος-Αέρος, Αέρος- Εδάφους και εναέριου ανεφοδιασμού καυσίμου. Η ΠΑ συμμετείχε με μεγάλο αριθμό Πολεμικών Μοιρών, ενώ η 480th FS που εδρεύει στην Αεροπορική Βάση Spangdahlem της Γερμανίας, έφερε 18 αεροσκάφη F-16CM και κλιμάκιο τριακοσίων ατόμων στην 115 Πτέρυγα Μάχης/ Αεροπορική Βάση της Σούδας, στην Κρήτη.

Με την ευκαιρία αυτή, παρουσιάζεται ο σχεδιασμός για την αναδιοργάνωση της USAFE, η οποία περιλαμβάνει την αντικατάσταση των δύο Μοιρών F-15E Strike Eagle και της μίας με F-15C από δύο Μοίρες F-35A Lightning II, από το 2020. Λεπτομέρειες για τη συνεκπαίδευση και για την αναδιοργάνωση της USAFE στο τεύχος Μαρτίου της «ΕΑ&Τ» που κυκλοφορεί.