«ΕΑ&Τ» Απριλίου: Το χρονικό μιας προαναγγελθείσας επίθεσης – το διήμερο του τρόμου στην Κοπεγχάγη

2 Απριλίου 2015

Ο Omar Abdel Hamid El-Hussein είναι νεκρός από τα πυρά των αστυνομικών στην Κοπεγχάγη, ενώ οι ερευνητές σκηνής εγκλήματος βρίσκονται επί το έργον.

Στο τεύχος Απριλίου του περιοδικού «Ελληνική Άμυνα & Τεχνολογία» που κυκλοφορεί αύριο Παρασκευή 3 του μηνός, αναλύεται η επίθεση ισλαμικής τρομοκρατίας στην Κοπεγχάγη στα μέσα Φεβρουαρίου. Μετά την επίθεση δύο τζιχαντιστών στα γραφεία του εβδομαδιαίου περιοδικού “Charlie Hebdo” στο Παρίσι στις 10 Ιανουαρίου 2015 με 17 νεκρούς, τρεις άνθρωποι σκοτώθηκαν και πέντε αστυνομικοί τραυματίσθηκαν σε τρία περιστατικά στην Κοπεγχάγη, από το απόγευμα του Σαββάτου 14 Φεβρουαρίου μέχρι το βράδυ της επόμενης Κυριακής 15ης Φεβρουαρίου. Οι τρεις τζιχαντιστές που διέπραξαν τις επιθέσεις στο Παρίσι και στην Κοπεγχάγη, είχαν γεννηθεί και μεγαλώσει στη Γαλλία και στη Δανία αντίστοιχα.

Πρόσφατα η «ΕΑ&Τ» είχε επισημάνει τους κινδύνους για την ανεκτική κοινωνία της Δανίας, με δύο προφητικά άρθρα Ειδικού Συνεργάτη (βλ. τ. 59, Δεκέμβριος 2014, σελ. 100-105: «Η επικίνδυνη αλαζονεία του αλάνθαστου – Η αντιμετώπιση των Δανών τζιχαντιστών» & τ. 57, Οκτώβριος 2014, σελ. 88-93: «Το φαινόμενο των τζιχαντιστών της Δανίας – Το “Ισλαμικό Κράτος” στην πίσω πόρτα της Ευρώπης»). Ο ίδιος Ειδικός Συνεργάτης αναλύει με επιτόπιο ρεπορτάζ την επιβεβαίωση των ανησυχιών του, στο τεύχος Απριλίου της «ΕΑ&Τ» που κυκλοφορεί αύριο Παρασκευή 3 του μηνός.