«ΕΑ&Τ» Απριλίου: Οι εξελίξεις στην ανατολική Ουκρανία – Ενίσχυση δυνάμεων για τους εμπόλεμους

2 Απριλίου 2015

Το ουκρανικό IFV-1 είναι εκσυγχρονισμένο BMP-1 με αντικατάσταση του πύργου από τον ουκρανικής σχεδίασης Shkval.

Στο τεύχος Απριλίου του περιοδικού «Ελληνική Άμυνα & Τεχνολογία» που κυκλοφορεί αύριο Παρασκευή 3 του μηνός, αναλύονται οι εξελίξεις στην ανατολική Ουκρανία μετά την εκεχειρία και η ειδησεογραφία για την ενίσχυση δυνάμεων των εμπολέμων. Σε τηλεοπτική συνέντευξη Τύπου στις 9 Μαρτίου 2015 ο Ουκρανός πρόεδρος Πέτρο Ποροσένκο δήλωσε πως είναι θέμα γνώμης η τήρηση ή όχι της εκεχειρίας, που τέθηκε σε ισχύ στις 15 Φεβρουαρίου μεταξύ των κυβερνητικών στρατευμάτων και των αποσχιστικών δυνάμεων, στο πλαίσιο των συμφωνιών ειρήνης του Μινσκ, οι οποίες υπεγράφησαν μετά από μεσολάβηση του Γάλου προέδρου Φρανσουά Ολάντ και της Γερμανίδας καγκελαρίου Άγγελα Μέρκελ στον πρόεδρο της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν. Τους τελευταίους μήνες όμως σημαντικές εξελίξεις σημειώθηκαν στο πεδίο της μάχης και στα οπλοστάσια των δύο εμπολέμων, οι οποίες δεν αποκλείεται να επηρεάσουν αποφασιστικά το μέλλον της ανατολικής Ουκρανίας. Συγκεκριμένα, τους τελευταίους μήνες οι Ουκρανικές Ένοπλες Δυνάμεις παρέλαβαν από την εγχώρια βιομηχανία μαχητικά αεροσκάφη τύπων Su-27 και MiG-29, ελικόπτερα Mi-8 και Mi-2, καθώς και τεθωρακισμένα οχήματα IFV-1 και BTR-70 μετά από γενική συντήρηση και εκσυγχρονισμό. Το IFV-1 είναι εκσυγχρονισμένο ΒΜΡ-1 με την αντικατάσταση του πύργου από τον ουκρανικής σχεδίασης Shkval, που διαθέτει πλήρως σταθεροποιημένο αυτόματο πυροβόλο KBA-2 (ZTM-1) των 30mm (30x165) και συζυγές πολυβόλο των 7,62mm. Το ΖΤΜ-1 είναι συγκρίσιμο σε σχεδίαση και επιδόσεις με το 2Α72 του ΒΜΡ-3.

Το μείζον πρόβλημα των ουκρανικών δυνάμεων είναι τα ακριβή πυρά πυροβολικού και οι ηλεκτρονικές παρεμβολές από τις αποσχιστικές δυνάμεις, οι οποίες χρησιμοποιούν Μη επανδρωμένα Εναέρια Οχήματα (UAV) για να στοχεύουν τις κυβερνητικές μονάδες. Στην αντιμετώπιση του προβλήματος αυτού αποσκοπεί η παραχώρηση 20 ραντάρ αντιπυροβολικού από τις ΗΠΑ, όπως ανακοινώθηκε στις 21 Νοεμβρίου 2014, καθώς και η εκπαίδευση στην αποφυγή των παρεμβολών και στη συμμόρφωση με ειδικές διαδικασίες όταν χρησιμοποιούνται ασύρματοι.

Ταυτόχρονα υπάρχουν σοβαρές ενδείξεις πως οι αποσχιστικές δυνάμεις διαθέτουν συστήματα Πολλαπλής Εκτόξευσης Ρουκετών (MRL) TOS-1 Buratino, αλλά και αυτοκινούμενα 96K6 Pantsyr-S1 αυτόματων πυροβόλων και αντιαεροπορικών βλημάτων ενδιάμεσης ακτίνας. Το TOS-1 στηρίζεται στο σκάφος του άρματος μάχης Τ-72 και εξαπολύει 30 ρουκέτες διαμετρήματος 220mm βεληνεκούς 3,5km με θερμοβαρική ή εμπρηστική πολεμική κεφαλή.

Ρωσικές πηγές ανέφεραν επίσης πως οι ουκρανικές δυνάμεις χρησιμοποιούν βαλλιστικά βλήματα βραχέος βεληνεκούς 9M79 του συστήματος OTR-21 Tochka («Σημείο», SS-21 “Scarab”) με πολεμική κεφαλή υποπυρομαχικών 9Μ123Κ.

Τέλος, οι αποσχιστικές δυνάμεις ανάρτησαν πρόσφατα βίντεο στο διαδίκτυο, σύμφωνα με το οποίο επιχειρούν να θέσουν σε χρήση αεροσκάφη Su-25 και L-29.

Λεπτομέρειες για τις εκατέρωθεν κινήσεις ενίσχυσης δυνάμεων στην ανατολική Ουκρανία, στο τεύχος Απριλίου της «ΕΑ&Τ» που κυκλοφορεί αύριο Παρασκευή 3 του μηνός.