«ΕΑ&Τ» Απριλίου: Πυρομαχικά αρμάτων 120mm λείας κάννης – Νέοι τύποι διευρύνουν το φάσμα στόχων

2 Απριλίου 2015

Το αποτέλεσμα της βολής ενός DM11 σε τοίχο από τούβλα.

Στο τεύχος Απριλίου του περιοδικού «Ελληνική Άμυνα & Τεχνολογία» που κυκλοφορεί αύριο Παρασκευή 3 του μηνός, παρουσιάζονται οι νέοι τύποι πυρομαχικών για πυροβόλα λείας κάννης των 120mm, οι οποίοι διευρύνουν το φάσμα στόχων για τα άρματα μάχης της Δύσης. Ενώ ο Ελληνικός Στρατός δικαιολογημένα εστιάζει στην κάλυψη βασικών αναγκών σε αντιαρματικά βλήματα των αρμάτων Leopard 2HEL και 2Α4, οι τύποι πυρομαχικών εξελίσσονται για να προσφέρουν στις αρματικές δυνάμεις της Δύσης μεγαλύτερη ευελιξία στην εφαρμογή της ισχύος πυρός, καθώς οι χρήστες αναζητούν νέους ρόλους στο διαφοροποιημένο επιχειρησιακό περιβάλλον. Με δεδομένο πως ο ΕΣ δεν πρόκειται μεσοπρόθεσμα να αποκτήσει αξιόπιστα Οχήματα Μάχης Πεζικού (IFV) ή Τεθωρακισμένα Μεταφοράς Προσωπικού (APC) για την αποτελεσματική υποστήριξη των πλέον σύγχρονων αρμάτων του στο πεδίο της μάχης, μια προσωρινή εναλλακτική λύση θα μπορούσε να είναι ο εφοδιασμός τους με περιορισμένη ποσότητα πυρομαχικών των 120mm κατάλληλων για την εξουδετέρωση ακάλυπτου και οχυρωμένου πεζικού, ομάδων κατευθυνόμενων αντιαρματικών βλημάτων και ελαφρών τεθωρακισμένων οχημάτων. Συγκεκριμένα παρουσιάζονται κυρίως:

  • Το DM11 Πολλαπλής Χρήσης – Υψηλής Εκρηκτικότητας – Τροχιοδεικτικό (MP-HE-T) της Rheinmetall, με προγραμματιζόμενο πυροσωλήνα DM173 τηλε-ρύθμισης για Εναέρια Διάρρηξη (AB).
  • Η τεχνολογία μη εκρηκτικού Διατρητή με Ενισχυμένο Πλευρικό Αποτέλεσμα (Penetrator with Enhanced Lateral Effect: PELE) της Rheinmetall.
  • Το M329 Kalanit της ΙΜΙ με υποπυρομαχικά Κατά Προσωπικού/ Κατά Υλικού (APAM-MP-T) και η έκδοση ενιαίας πολεμικής κεφαλής M339 HE-MP-T.
  • To βλήμα 120mm IM-HE-T των Nammo και GDOTS που συμμορφώνεται με τις προδιαγραφές Αναίσθητων Πυρομαχικών (ΙΜ).
  • Το Μ830Α1/2 Υψηλής Εκρηκτικότητας Αντιαρματικό (ΗΕΑΤ-ΜΡ-Τ) της ATK.
  • Το βλήμα κάνιστρου Μ1028 της GDOTS.
  • Το κάνιστρο εξαπόλυσης από την κάννη του Μη επανδρωμένου Εναέριου Οχήματος (UAV) Horus της Oto Melara.

Λεπτομέρειες για τους νέους τύπους πυρομαχικών πολλαπλής χρήσης των 120mm, στο τεύχος Απριλίου της «ΕΑ&Τ» που κυκλοφορεί αύριο Παρασκευή 3 του μηνός.