«ΕΑ&Τ» Μαΐου: Βαλλιστικά βλήματα στη Μέση Ανατολή – Αρμαγεδδών εν αναμονή

4 Μαΐου 2015

Το τουρκικό βαλλιστικό βλήμα J-600T Yildirim στηρίζεται στο κινεζικό Β-611.

Στο τεύχος Μαΐου του περιοδικού «Ελληνική Άμυνα & Τεχνολογία» που κυκλοφορεί αύριο Τρίτη 5 του μηνός, παρουσιάζονται τα βαλλιστικά πυραυλικά συστήματα σε χρήση από κράτη της Μέσης Ανατολής, συμπεριλαμβανομένης και της Τουρκίας, με το ειδικό βάρος που έχει για την Ελλάδα. Η Τουρκία έχει μπει δυναμικά στο club των χωρών αυτών, αρχικά ως χρήστης τακτικών συστημάτων πεδίου μάχης (TBM), με απώτερο σκοπό την απόκτηση ικανοτήτων στρατηγικής κρούσης και τοποθέτησης δορυφόρων σε τροχιά.  Οι Τούρκοι δια μέσου του Προέδρου τους Ρετζέπ Ταγίπ Ερτντογάν διακήρυξαν την πρόθεση ανάπτυξης βαλλιστικών πυραύλων με βεληνεκές τουλάχιστον 2.500 χλμ, επικαλούμενοι ανησυχίες από αντίστοιχες ιρανικές ικανότητες, κράτος με το οποίο βρίσκεται σε γεωπολιτικό ανταγωνισμό επιρροής στην ευρύτερη περιοχή. Αρχικά, σύμφωνα με ισραηλινές πηγές, το ινστιτούτο έρευνας και ανάπτυξης TUBITAK έλαβε εντολή ανάπτυξης από το 2011 πυραύλου βεληνεκούς 1.500 χλμ. Σύμφωνα με τον Προέδρο του TUBITAK, η Τουρκία ήδη διαθέτει σύστημα με βεληνεκές 500 χλμ, αν και κατά πάσα πιθανότητα αναφέρεται στο αεροεκτοξευόμενο βλήμα cruise SOM κι όχι σε κάποιο βαλλιστικό.

Οι ίδιες ισραηλινές πηγές ανέφεραν πως η Τουρκία θα ζητήσει τεχνογνωσία από τρίτη χώρα με ανάλογη εμπειρία, η οποία δεν κατονομάζεται, αν και εικάζεται ότι πρόκειται είτε για το Πακιστάν ή για την Κίνα. Σημειωτέον πως η Τουρκία, όπως και η Ελλάδα, έχει υπογράψει τη συνθήκη μη διάδοσης βαλλιστικών συστημάτων βεληνεκούς άνω των 300 χλμ. και βάρους φορτίου άνω των 500 κιλών, το γνωστό Καθεστώς Ελέγχου Τεχνολογιών Βλημάτων (MTCR), η συμμόρφωση στους χαλαρούς περιορισμούς της οποίας είναι εθελοντική. Στην πραγματικότητα, η διάχυση πυραυλικής τεχνολογίας που παραβιάζει την ανωτέρω συνθήκη είναι δεδομένη για όποιον είναι διατεθειμένος να πληρώσει το κατάλληλο αντίτιμο, από χώρες όπως η Κίνα και το Πακιστάν. Η κατάσταση αυτή δεν επιτρέπει στην Ελλάδα να επαναπαύεται.

Μια πλήρης παρουσίαση των βαλλιστικών βλημάτων σε χρήση στην ευρύτερη Μέση Ανατολή, στο τεύχος Μαΐου της «ΕΑ&Τ» που κυκλοφορεί αύριο 5 του μηνός.