«ΕΑ&Τ» Μαΐου: Τουρκική Πολεμική Αεροπορία – Ολοκλήρωση Peace Onyx III, DB-110, Αναδιάρθρωση, Εκπαίδευση

5 Μαΐου 2015

Εκσυγχρονισμένο F-16D Block 50 με Προηγμένο Ατρακτίδιο Στόχευσης (ΑΤΡ) AAQ-33 Sniper Επεκταμένης Ακτίνας (XR). Όπως φαίνεται, τα Sniper XR δεν προορίζονται αποκλειστικά για τα F-16 Block 50+ Advanced.

Στο τεύχος Μαΐου του περιοδικού «Ελληνική Άμυνα & Τεχνολογία» που κυκλοφορεί, παρουσιάζονται οι πλέον πρόσφατες εξελίξεις στον στόλο μαχητικών αεροσκαφών της Τουρκικής Πολεμικής Αεροπορίας. Στις 27 Μαρτίου 2015 ο Διοικητής της Τουρκικής Πολεμικής Αεροπορίας (ΤΗΚ) Πτέραρχος Ακίν Οζτούρκ πραγματοποίησε πτήση με F-16D Block 30 της 142 Μοίρας με αναρτημένο ατρακτίδιο στρατηγικής και τακτικής αναγνώρισης DB-110, επισφραγίζοντας την είσοδο του συστήματος σε υπηρεσία, όπως είχε προαναγγείλει στις 11 του μηνός ο Διοικητής Τακτικής Αεροπορίας και Άμυνας κατά Βλημάτων, Πτέραρχος Αμπιντίν Ουνάλ (βλ. «ΕΑ&Τ» τ. 63, Απρίλιος 2015, σελ. 16-19: Αλλεπάλληλες απώλειες για την Τουρκική Πολεμική Αεροπορία, Αποχωρήσεις & δικαστικές διώξεις προκαλούν προβλήματα εκπαίδευσης & ηθικού). Κατόπιν, στις 10 Απριλίου 2015 η ΤΗΚ παρέλαβε από την Τουρκική Αεροδιαστημική Βιομηχανία (ΤΑΙ) το τελευταίο από 163 μαχητικά αεροσκάφη F-16 Block 40 και 50 που εκσυγχρονίσθηκαν στο πλαίσιο του προγράμματος Στρατιωτικής Πώλησης Εξωτερικού (FMS) Peace Onyx III. Ολοκληρώθηκαν έτσι οι παραδόσεις των προγραμμάτων προμηθειών της ΤΗΚ σχετικά με μαχητικά αεροσκάφη, προ της έναρξης παραδόσεων των F-35A Lightning II. Οι εξελίξεις αυτές συμπίπτουν με την ολοκλήρωση της αναδιάρθρωσης στην ΤΗΚ με πυρήνα την ενοποίηση της 1ης και της 2ης Διοίκησης Τακτικής Αεροπορίας (ΤΗΚΚ), καθώς και με την αναμόρφωση του συστήματος εκπαίδευσης χειριστών. Τα αεριωθούμενα βασικής εκπαίδευσης T-37B/C Tweet αντικαταστάθηκαν από τα KT-1T ελικοστρόβιλου κινητήρα, ενώ τα αεριωθούμενα προωθημένης εκπαίδευσης T-38Α Talon αναβαθμίσθηκαν σε Τ-38Μ στο πλαίσιο του προγράμματος Εκσυγχρονισμού Αεροπορικών Ηλεκτρονικών (ARI), αναλαμβάνοντας επίσης την Εισαγωγική Εκπαίδευση Σε Μαχητικά (LIFT) αφότου αποσύρθηκαν τα εκσυγχρονισμένα F-5Α/Β-2000 στο Ικόνιο το 2013.

Λεπτομερής παρουσίαση των πλέον πρόσφατων εξελίξεων στον στόλο μαχητικών της Τουρκικής Πολεμικής Αεροπορίας, στο τεύχος Μαΐου της «ΕΑ&Τ» που κυκλοφορεί.