«ΕΑ&Τ» Ιουνίου: Η νέα γενιά τεθωρακισμένων του Ρωσικού Στρατού – Πλήρης αποκάλυψη στην παρέλαση της Μόσχας

4 Ιουνίου 2015

Άρματα T-14 σε δρόμο της Μόσχας στις 7 Μαΐου. Στην οροφή του πύργου διακρίνονται ο ιστός μετεωρολογικών δεδομένων και το συγκρότημα πανοραμικού περισκοπίου και τηλεχειριζόμενου πολυβόλου. Το σκοπευτικό του πυροβολητή ήταν καλυμμένο σε όλες τις φωτογραφίες και δεν αποκλείεται να απουσίαζε εντελώς. Κάτω από το ρύγχος διακρίνεται το σύστημα πυροδότησης ναρκών με ηλεκτρομαγνητικό πυροσωλήνα.

Στο τεύχος Ιουνίου του περιοδικού «Ελληνική Άμυνα & Τεχνολογία» που κυκλοφορεί, περιγράφονται τα τεθωρακισμένα οχήματα νέας γενιάς του Ρωσικού Στρατού, όπως αποκαλύφθηκαν στην παρέλαση για την 70ή επέτειο της νίκης κατά της ναζιστικής Γερμανίας στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, η οποία πραγματοποιήθηκε στις 9 Μαΐου 2015 στην Κόκκινη Πλατεία. Η αποκάλυψη επιβεβαίωσε την πλειονότητα των πληροφοριών και εκτιμήσεων που δημοσιεύθηκαν στα προηγούμενα τεύχη της «ΕΑ&Τ», αλλά διέψευσε εκείνες για τον πύργο και τον οπλισμό του άρματος T-14.

Στις επόμενες σελίδες οι πληροφορίες και εκτιμήσεις που δημοσιεύθηκαν τους προηγούμενους μήνες επανεξετάζονται υπό το φως των νέων δεδομένων, από την εμφάνιση του T-14 και του βαρέως Οχήματος Μάχης Πεζικού (IFV) BMP-T-15 που στηρίζονται στη «Γενική Ερπυστριοφόρα Πλατφόρμα Μάχης» Armata, των εκδόσεων IFV και Τεθωρακισμένου Μεταφοράς Προσωπικού (APC) του ερπυστριοφόρου Kurganets-25 και του τροχοφόρου 8x8 Bumerang, καθώς και του Αυτοκινούμενου (Α/Κ) οβιδοβόλου 2S35 Koalitsiya-SV. Τα οχήματα όλων αυτών των τύπων που παρέλασαν είναι πρωτότυπα ή πρώιμης παραγωγής και προορίζονται για εταιρικές και κατόπιν κρατικές δομικές, με σκοπό να καταγραφούν και να ενσωματωθούν οι παρατηρήσεις του τελικού χρήστη προτού αρχίσει η σειριακή παραγωγή.

Υπενθυμίζεται πως τα προαναφερόμενα οχήματα εμφανίσθηκαν τον Απρίλιο του 2015 στις δοκιμές παρέλασης στο Πεδίο Εκπαίδευσης του Αλαμπίνο, με καλυμμένους τους πύργους αλλά με τα σκάφη σε πλήρη θέα. Έτσι, η σημαντικότερη αποκάλυψη των αρχών Μαΐου ήταν στην πραγματικότητα ο πύργος του T-14, ο οποίος διαφέρει ριζικά από οποιαδήποτε απεικόνιση έχει εμφανισθεί στο παρελθόν. Σε κάθε περίπτωση οι οικογένειες Armata, Kurganets-25 και Bumerang είναι οι πρώτες απολύτως μετασοβιετικές σχεδιάσεις χερσαίων οχημάτων μάχης του Ρωσικού Στρατού.

Όλες οι διαθέσιμες πληροφορίες για τα τεθωρακισμένα οχήματα νέας γενιάς του Ρωσικού Στρατού, στο τεύχος Ιουνίου 2015 της «ΕΑ&Τ» που κυκλοφορεί.