«ΕΑ&Τ» Ιουνίου: Η στρατιωτική κατάσταση στη Συρία – Νέα προέλαση του ISIL

4 Ιουνίου 2015

Το ISIL εξασφάλισε σημαντικές επιτυχίες στη Συρία και στο Ιράκ τον Μάιο, παρά τις αεροπορικές επιθέσεις του διεθνούς συνασπισμού.

Στο τεύχος Ιουνίου του περιοδικού «Ελληνική Άμυνα & Τεχνολογία» που κυκλοφορεί, αναλύεται η στρατιωτική κατάσταση στη Συρία που επανήλθε στο διεθνές προσκήνιο στις 20 Μαΐου 2015, καθώς επιβεβαιώθηκε η κατάληψη της Παλμύρας με τον ανεκτίμητο αρχαιολογικό χώρο της, από το Ισλαμικό Κράτος του Ιράκ και του Λεβάντε (ISIL). Κλείνοντας ακριβώς έναν χρόνο από την προηγούμενη εκτενή ανάλυση του εμφυλίου πολέμου στη Συρία (βλ. «ΕΑ&Τ» τ. 53, Ιούνιος 2014, σελ. 86-97: Ο εμφύλιος πόλεμος της Συρίας – Αδιέξοδο χωρίς ορατό τέλος) επανερχόμαστε με νεότερες πληροφορίες για τις εξελίξεις στα πεδία των μαχών, κυρίως όμως για την κατάσταση στην οποία έχουν περιέλθει οι συριακές χερσαίες δυνάμεις έπειτα από τέσσερα συναπτά έτη πολέμου.

Οι τελευταίες εκτιμήσεις αναφέρουν πως οι νεκροί του πολέμου υπερβαίνουν τους 220.000, με τις απώλειες σε όλες τις πλευρές να αυξάνονται με γεωμετρική πρόοδο. Σαφείς εκτιμήσεις για την αναλογία των νεκρών ανάμεσα στους αντιμαχόμενους δεν υπάρχουν, το θετικό όμως είναι ότι o αριθμός αμάχων δεν είναι μεγάλος, σε αντίθεση με όσα μεταδίδουν κάποια μέσα ενημέρωσης. Από τους 100.000 νεκρούς κατά προσέγγιση που θρηνεί η κυβερνητική πλευρά, τα 2/3 αφορούν στρατιώτες του τακτικού Συριακού Αραβικού Στρατού (Syrian Arab Army: SAA) και οι υπόλοιποι παραστρατιωτικές πολιτοφυλακές, ανάμεσα τους και την επίλεκτη Χεσμπολά, με απώλειες 700 ανδρών. Ο μικρός αριθμός νεκρών σε σχέση με την παραταγμένη δύναμη της Χεσμπολά είναι αποτέλεσμα της εξαιρετικής εκπαίδευσης των ανδρών της και της αποτελεσματικότητάς τους στις μάχες εκ του συστάδην. Αντίθετα οι μονάδες β’ γραμμής του SAA είναι αυτές που έχουν δεχτεί τις βαρύτερες απώλειες, λόγω κακής εκπαίδευσης, χαμηλού ηθικού και μιας σειράς άλλων παραγόντων. Αντίστοιχα το ISIL έχει υποστεί μόνο στο μέτωπο της Συρίας άνω των 8.000 νεκρών, κυρίως από τα χέρια των Κούρδων του YPG. Οι τελευταίοι, οι οποίοι είναι επίσης άριστα εκπαιδευμένοι και με ακμαίο ηθικό, έχουν χάσει λιγότερους από 1.500 άνδρες.

Μια λεπτομερής ανάλυση της στρατιωτικής κατάστασης στη Συρία, στο τεύχος Ιουνίου της «ΕΑ&Τ» που κυκλοφορεί.