«ΕΑ&Τ» Ιουνίου: Η επίθεση στο Κουμάνοβο της ΠΓΔΜ – Χρονολόγιο & κάλυψη από τα μέσα ενημέρωσης

5 Ιουνίου 2015

Τραυματισμένος άνδρας των δυνάμεων ειδικών επιχειρήσεων της αστυνομίας μεταφέρεται σε ασθενοφόρο, στο Κουμάνοβο στις 9 Μαΐου 2015.

Στο τεύχος Ιουνίου του περιοδικού «Ελληνική Άμυνα & Τεχνολογία» που κυκλοφορεί, αναλύεται η επίθεση στο Κουμάνοβο της ΠΓΔΜ στις 9 Μαΐου 2015, με αποτέλεσμα τον θάνατο 8 αστυνομικών και τον τραυματισμό περισσότερων από 37, ενώ η τρομοκρατική ομάδα εξουδετερώθηκε. Το περιστατικό έτυχε ευρείας κάλυψης από τα εγχώρια μέσα ενημέρωσης και από εκείνα της Σερβίας και της Αλβανίας, ενώ συγκέντρωσε το ενδιαφέρον και των διεθνών μέσων, τα οποία διερωτώνται ποια θα είναι η συνέχεια. Η επίθεση στο Κουμάνοβο ενέσκηψε εν μέσω της πολιτικής κρίσης που έχει ξεσπάσει στην ΠΓΔΜ μετά τις δημοσιοποιήσεις από το αντιπολιτευόμενο SDSM υποκλαπέντων τηλεφωνικών συνδιαλέξεων στελεχών της κυβέρνησης, όπως αναλύθηκε στο προηγούμενο τεύχος της «ΕΑ&Τ» (βλ. τ. 63, Μάιος 2015, σελ. 96-105). Προηγήθηκε μάλιστα παρόμοιο επεισόδιο την 21η Απριλίου 2015, όταν ομάδα 40 ενόπλων που μιλούσαν αλβανικά συνέλαβε ομήρους τέσσερις αστυνομικούς στο αστυνομικό φυλάκιο του Γκόντιτσε της ΠΓΔΜ, κοντά στα βόρεια σύνορα με το Κόσοβο και στη συνέχεια εξαφανίσθηκε χωρίς να αφήσει ίχνη.

Δεκαοχτώ ημέρες μετά, στις 8 Μαΐου 2015, η ιστοσελίδα Plusinfo, επικαλούμενη αλβανόφωνες ενημερωτικές ιστοσελίδες, ανέφερε μαρτυρίες των κατοίκων της κοινότητας Ζάγιας του Κίτσεβο περί ομάδας περίπου 50 ενόπλων στην περιοχή τους, ενώ ένοπλες ομάδες συγκεντρώνονταν και σε αλβανόφωνη συνοικία του Κουμάνοβο, μίας πόλης με περισσότερους από 80.000 κατοίκους, η οποία απέχει 40 χλμ. από τα Σκόπια και βρίσκεται κοντά στα σύνορα της ΠΓΔΜ με τη Σερβία. Τα άτομα αυτά ήταν έτοιμα να προβούν σε επίθεση όπως αυτή στο Γκόσιντσε, ανέφερε η αλβανόγλωσση εφημερίδα Laim.

Τα ξημερώματα της 9ης Μαΐου η αστυνομία της ΠΓΔΜ ξεκίνησε επιχείρηση με τεθωρακισμένα και ελικόπτερα εναντίον της ένοπλης ομάδας στο Κουμάνοβο, καθώς οι κάτοικοι έντρομοι προσπαθούσαν να προφυλαχθούν. Πλήρης περιγραφή και ανάλυση στο τεύχος Ιουνίου της «ΕΑ&Τ» που κυκλοφορεί.