«ΕΑ&Τ» Ιουνίου: Άσκηση «Ηνίοχος 2015» της ΠΑ – Στόχος να γίνει η ευρωπαϊκή Red Flag!

5 Ιουνίου 2015

Ένα F-16I της 107 Μοίρας «Ιππότες της Πορτοκαλί Ουράς» προσγειώνεται στην Ανδραβίδα στις 12:04 της 28ης Απριλίου, ενώ ένα ελληνικό F-16C Block 52+ της 337 Μοίρας τροχοδρομεί. («ΕΑ&Τ»/ Δ.Ι. Μανακανάτας)

Στο τεύχος Ιουνίου του περιοδικού «Ελληνική Άμυνα & Τεχνολογία» που κυκλοφορεί, περιγράφεται η άσκηση «Ηνίοχος 2015» της Πολεμικής Αεροπορίας, που πραγματοποιήθηκε μεταξύ 20 και 30 Απριλίου με επίκεντρο την Αεροπορική Βάση της Ανδραβίδας. Η περσινή άσκηση «Ηνίοχος» είχε έναν αέρα νεωτερισμού, με αρκετές αλλαγές στον τρόπο διεξαγωγής της που παρέπεμπαν στις μεθόδους διεξαγωγής της “Red Flag” (Κόκκινη σημαία) της Πολεμικής Αεροπορίας των ΗΠΑ (USAF). Η πιο χαρακτηριστική και ουσιώδης αλλαγή προς αυτή την κατεύθυνση ήταν η συγκέντρωση όλων των ασκούμενων αεροπορικών δυνάμεων στην αεροπορική Βάση της Ανδραβίδας, έδρα της 117 Πτέρυγας Μάχης. Ένα ακόμη χαρακτηριστικό ήταν και η κεφαλαιοποίηση σε διακλαδικό επίπεδο της αεροπορικής εμπειρίας από ασκήσεις διεθνούς εμβέλειας όπουπου έχουν διαπρέψει κατ’ εξακολούθηση οι Έλληνες χειριστές (Red Flag, TLP). Τα χαρακτηριστικά αυτά ενσωματώθηκαν φυσικά και στη φετινή άσκηση, ενώ ο Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Αεροπορίας Αντιπτέραρχος (Ι) Χρήστος Βαΐτσης, που πέρυσι ως Αρχηγός Τακτικής Αεροπορίας ΑΤΑ είχε αναλάβει το δύσκολο έργο της υλοποίησης των προαναφερόμενων αλλαγών, πραγματοποίησε ένα ακόμη βήμα ώστε να καταστεί ο «Ηνίοχος» όπως χαρακτηριστικά ανέφερε η πιο ανταγωνιστική άσκηση της Ευρώπης. Ο Α/ΓΕΑ στη σχετική ομιλία στην Ανδραβίδα κατά τη διάρκεια διεξαγωγής της άσκησης του 2015, μίλησε και για το υψηλό επίπεδο τακτικής σκέψης που διέπει τα στελέχη της ΠΑ ώστε ο «Ηνίοχος» να παρέχει στους συμμετέχοντες Έλληνες και ξένους, υψηλού επιπέδου εκπαίδευση και μοναδικές εμπειρίες στο πρότυπο της “Red Flag”.

Το νέο στοιχείο ήταν η συμμετοχή ασκούμενων δυνάμεων από άλλες χώρες και για τον λόγο αυτό την τελευταία ημέρα της άσκησης παρευρέθησαν και δημοσιογράφοι, ώστε να ενημερωθούν και να διαπιστώσουν αφενός τη συνέχεια στη βάση που οικοδομήθηκε πέρυσι και φυσικά την εξέλιξη που θα οδηγήσει στο να ξεπεράσει ο «Ηνίοχος» τα ελληνικά σύνορα και να καταστεί μια άσκηση που θα προσελκύει τόσο ευρωπαϊκές αεροπορικές δυνάμεις, όσο και εκείνες των χωρών της λεκάνης της Μεσογείου. Η Διακλαδική Άσκηση Μεσαίας Κλίμακας «Ηνίοχος 2015» πραγματοποιήθηκε σε συνδυασμό με την άσκηση «Αστραπή» του Πολεμικού Ναυτικού και για πρώτη φορά συμμετείχαν ξένες δυνάμεις. Συγκεκριμένα έλαβε μέρος αποστολή της Ισραηλινής Πολεμικής Αεροπορίας με 12 μαχητικά αεροσκάφη F-16I Soufa (Καταιγίδα) της Ισραηλινής Αεροπορίας και αποστολή της USAFE με Ειδικές Ομάδες (SOF).

Αναλυτική περιγραφή της άσκησης «Ηνίοχος 2015» στο τεύχος Ιουνίου της «ΕΑ&Τ» που κυκλοφορεί.