«ΕΑ&Τ» Ιουλίου – ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ: Αναδιοργάνωση ΕΣ – «Ολημερίς τη χτίζανε, το βράδυ γκρεμιζόταν…»

6 Ιουλίου 2015

Πρέπει να αποφασισθεί εάν θα συγκροτηθούν Μεραρχίες χωρίς Ταξιαρχίες, με Τάγματα για αγώνα αμυντικών επιχειρήσεων, όπου τον ρόλο των επιθετικών ενεργειών θα αναλαμβάνουν μικροί και ευέλικτοι σχηματισμοί, ή Ταξιαρχίες που είναι καθαρά επιθετικός σχηματισμός αλλά η μετακίνησή τους για αμυντικές επιχειρήσεις είναι μια χρονοβόρα διαδικασία.

Στο τεύχος Ιουλίου του περιοδικού «Ελληνική Άμυνα & Τεχνολογία» που κυκλοφορεί, αποκαλύπτονται σε αποκλειστικότητα οι πλέον πρόσφατες σκέψεις για την αναδιοργάνωση του Ελληνικού Στρατού. Είναι άσκηση ματαιότητας να καταγράψει κανείς πόσες «αναδιοργανώσεις» έχουν ανακοινωθεί από αρμόδια χείλη και σε ποιο ποσοστό υλοποιήθηκε η καθεμία από αυτές. Η πλέον πρόσφατη εκδοχή, στο πλαίσιο της Νέας Δομής των ελληνικών ενόπλων δυνάμεων για την περίοδο 2013-2027 όπως εγκρίθηκε από το Κυβερνητικό Συμβούλιο Εξωτερικών και Άμυνας (ΚΥΣΕΑ), αναλύθηκε στην προηγούμενη έκδοση της «Ετήσιας Ανασκόπησης» (2014-2015) αλλά, όπως θεωρείται απόλυτα φυσιολογικό στην Ελλάδα… φαίνεται πως επανεξετάζεται από την κυβέρνηση που προέκυψε με τις εκλογές του Ιανουαρίου!

Σε επίπεδο Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας εξετάζεται η πιθανότητα δημιουργίας νέου κλάδου (Η’) και παρότι δεν υπάρχουν ακόμη λεπτομερή στοιχεία, η γενική κατεύθυνση είναι η υπαγωγή στον κλάδο αυτό της ήδη υπάρχουσας διεύθυνσης Α8 Επιχειρήσεων Επιρροής, με τμήματα: Πληροφοριακών Επιχειρήσεων, Ψυχολογικών Επιχειρήσεων, Ηλεκτρονικού Πολέμου, Επιχειρήσεων Κυβερνοχώρου, Επιχειρήσεων ΜΜΕ καθώς και της Διεύθυνσης Κυβερνοάμυνας (ΔΙΚΥΒ) του ΓΕΕΘΑ που ήδη υπάρχει.

Σχετικά με τους μείζονες Σχηματισμούς, σε εξέλιξη βρίσκεται η διαδικασία επανεξέτασης και αναθεώρησης του ρόλου της 1ης Στρατιάς. Όπως όλα δείχνουν η παλαιότερη σκέψη μετασχηματισμού της σε Επιχειρησιακό Στρατηγείο των χερσαίων δυνάμεων του ηπειρωτικού χώρου δεν είναι το επικρατέστερο σενάριο.

Ωστόσο οι αναδιοργανώσεις που πραγματοποιούνται στο πλαίσιο του σχεδιασμού της Νέας Δομής δεν έχουν φθάσει ακόμη στο σημείο που θα πυροδοτήσουν αντιδράσεις. Φυσικά αναφερόμαστε στο κλείσιμο στρατοπέδων, το οποίο σημαίνει πολιτικό κόστος, ή για την εναλλακτική που είναι ο δρόμος της αναδιοργάνωσης χωρίς κλείσιμο στρατοπέδων αλλά με αλλαγή ρόλου. Αυτό βέβαια αφορά μια ευρύτερη τομή που έχει να κάνει με την απόφαση των ιθυνόντων σχετικά με τον στόχο της Νέας Δομής. Πρέπει να αποφασισθεί εάν στόχος είναι ένας στρατός που θα μπορεί να διεξάγει επιχειρήσεις αμυντικού ή επιθετικού χαρακτήρα, ώστε ανάλογα να επιλεγούν οι κατάλληλοι σχηματισμοί. Επιπροσθέτως θα πρέπει να αποφασισθεί εάν θα υιοθετηθεί το τριαδικό ή το δυαδικό σύστημα οργανώσεως των σχηματισμών. Φυσικά και εδώ το σημείο κλειδί είναι η εφεδρεία και η αναδιοργάνωση του υπάρχοντος συστήματος Διοικητικής Μερίμνης (ΔΜ).

Αποκλειστικές λεπτομέρειες στο τεύχος Ιουλίου της «ΕΑ&Τ» που κυκλοφορεί.