«ΕΑ&Τ» Ιουλίου – ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ: Σενάρια πολέμου στην 8η Μ/Π ΤΑΞΠΖ & στην ΑΣΔΕΝ – Εφαρμόζοντας τα επιχειρησιακά σχέδια

6 Ιουλίου 2015

Η 8η Μ/Π ΤΑΞΠΖ μετέτρεψε την απλή αξιολόγηση σε πλήρη δοκιμή των σχεδίων που υπάρχουν για την αντιμετώπιση όλων των δυνητικών απειλών.

Στο τεύχος Ιουλίου του περιοδικού «Ελληνική Άμυνα & Τεχνολογία» που κυκλοφορεί, παρουσιάζεται σε αποκλειστικότητα η πρόσφατη επιχειρησιακή αξιολόγηση της 8ης Μηχανοποιημένης Ταξιαρχίας Πεζικού, καθώς και η σειρά ασκήσεων και εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων σε σχηματισμούς της Ανωτάτης Στρατιωτικής Διοίκησης Εσωτερικού και Νήσων (ΑΣΔΕΝ). Μέχρι τώρα είχαμε συνηθίσει να γίνονται ασκήσεις με ρεαλιστικά και περίπλοκα σενάρια στην περιοχή του Έβρου, διότι η συγκεκριμένη περιοχή αποτελεί τον μοναδικό μεθοριακό νομό της χώρας που συνορεύει με την Τουρκία και μάλιστα σε μήκος 203 χλμ. Τα περίπλοκα σενάρια έχουν τα πλεονεκτήματα αφενός του ρεαλισμού και αφετέρου της συνεχούς βελτίωσης της τέχνης πολέμου, ειδικά όταν ο αντίπαλος σε παρακολουθεί να ασκείσαι σε απόσταση αναπνοής. Ωστόσο ένα γεγονός γεωπολιτικής προκλήσεως στη δυτική Ελλάδα είχε ως αποτέλεσμα να αποδειχθεί στην πράξη ότι ο Ελληνικός Στρατός είναι έτοιμος να απαντήσει αποτρεπτικά σε οποιαδήποτε σημείο της ελληνικής επικράτειας παραστεί ανάγκη. Ειδικότερα μεταξύ 8 και 14 Μαΐου 2015 πραγματοποιήθηκε Εθνική Επιχειρησιακή Αξιολόγηση Μονάδων – Ανεξάρτητων Υπομονάδων της 8ης Μηχανοποιημένης Ταξιαρχίας Πεζικού (Μ/Π ΤΑΞΠΖ) «Ήπειρος», από τη Διεύθυνση Αξιολόγησης της Γενικής Επιθεώρησης Στρατού. Κατά την υπόψη δραστηριότητα, η οποία περιέλαβε μεταξύ των άλλων κατάταξη και εκπαίδευση εφέδρων, βολές ατομικού και ομαδικού οπλισμού και εξέταση τακτικών σεναρίων με βάση την αποστολή της Ταξιαρχίας, διαπιστώθηκε η υψηλή επιχειρησιακή ετοιμότητα του Σχηματισμού και των μονάδων του.

Η προαναφερόμενη αξιολόγηση «συνέπεσε» με τα επεισόδια που προκάλεσαν Αλβανοί στο Κουμάνοβο των Σκοπίων, υποδεικνύοντας τον εύφλεκτο χαρακτήρα της κατάστασης στην ευρύτερη περιοχή. Στο πλαίσιο της αξιολόγησης έλαβαν μέρος δύο μηχανοποιημένα τάγματα της Ταξιαρχίας και η 8η Επιλαρχία Αναγνωρίσεως (ΕΑΝ) περιλαμβανόταν κάθε μορφής εκπαιδευτική δραστηριότητα με βάση τα υφιστάμενα σχέδια, ενώ υπήρξε ιδιαίτερα μεγάλη προσέλευση των εφέδρων.

Αργότερα, στις 9 Ιουνίου 2015 πραγματοποιήθηκε στην Περιοχή Ευθύνης της 98 ΑΔΤΕ η νυχτερινή Τακτική Άσκηση Μετά Στρατευμάτων (ΤΑΜΣ) «ΠΟΣΕΙΔΩΝ 2015», στην οποία έλαβε μέρος το σύνολο των Μονάδων και Ανεξαρτήτων Υπομονάδων του Σχηματισμού, καθώς επίσης και τμήματα των Ειδικών Δυνάμεων. Η ΤΑΜΣ «ΠΟΣΕΙΔΩΝ 2015» επικεντρώθηκε στον σχεδιασμό, στην οργάνωση, διεύθυνση και εκτέλεση επιχείρησης ανακατάληψης βραχονησίδας. Παράλληλα από τις 8 έως 12 Ιουνίου 2015 διεξήχθη η άσκηση «ΚΑΤΑΙΓΙΣ 15» στην περιοχή του Αιγαίου, στην οποία συμμετείχαν το σύνολο των μονάδων του ΠΝ, που βρίσκονταν σε διαθεσιμότητα.

Αποκλειστικές λεπτομέρειες για τις δραστηριότητες αυτές, το περιεχόμενο και τη σημασία τους αποκλειστικά στο τεύχος Ιουλίου της «ΕΑ&Τ» που κυκλοφορεί.