«ΕΑ&Τ» Σεπτεμβρίου: Η RAND συγκρίνει συστήματα του Στρατού των ΗΠΑ με ξένα αντίστοιχα – Μέρος Β’

8 Σεπτεμβρίου 2015

Σημεία υπεροχής του AH-64E είναι τα βλήματα Hellfire καθοδήγησης ραντάρ με ακτίνα 8km, το ραντάρ στόχευσης Longbow, ο έλεγχος UAS Επιπέδου IV για ναυτιλία και φορτίο, καθώς και η διαλειτουργικότητα Link-16. (US Army)

Στο τεύχος Σεπτεμβρίου του περιοδικού «Ελληνική Άμυνα & Τεχνολογία» που κυκλοφορεί, συνεχίζεται η δημοσίευση της μελέτης του ανεξάρτητου, μη κερδοσκοπικού ερευνητικού ιδρύματος RAND, με τίτλο «Συγκρίνοντας Συστήματα του Στρατού των ΗΠΑ με Ξένα Αντίστοιχα: Εντοπίζοντας Πιθανά Κενά Ικανοτήτων και Ενοράσεις από Άλλους Στρατούς». Η μελέτη ανατέθηκε από τον Στρατό των ΗΠΑ, ενώ στο προηγούμενο τεύχος της «ΕΑ&Τ» δημοσιεύθηκαν τα κεφάλαια για άρματα μάχης, ερπυστριοφόρα και τροχοφόρα τεθωρακισμένα οχήματα μάχης πεζικού, αερομεταφερόμενα οχήματα μάχης, πολλαπλούς εκτοξευτές ρουκετών, αυτοκινούμενα και ρυμουλκούμενα οβιδοβόλα. Πέραν των συμπερασμάτων της μελέτης, τεράστιο ενδιαφέρον παρουσιάζουν τα κριτήρια των συγκρίσεων, καθώς αποσαφηνίζουν ποια χαρακτηριστικά των συγκρινόμενων συστημάτων είναι καίρια και ποια όχι.

Στο τεύχος αυτό δημοσιεύονται οι συγκρίσεις:

  • Του επιθετικού ελικοπτέρου ΑΗ-64Ε Apache Guardian με το ΑΗ-1Ζ του Σώματος Πεζοναυτών των ΗΠΑ (USMC), το ευρωπαϊκό EC665 Tiger, το ρωσικό Mi-28N και το κινεζικό Ζ-10.
  • Του ελικοπτέρου γενικής χρήσης UH-60M Blackhawk με τα μέσου βάρους EC725 Caracal της γαλλικής Πολεμικής Αεροπορίας και το ρωσικό Mi-171A2.
  • Του βαρέως ελικοπτέρου μεταφορών CH-47F Chinook με το CH-53K του USMC και το ρωσικό Mi-26T2.

Εξετάζεται επίσης η κατηγορία των ανιχνευτικών ελικοπτέρων, την οποία ο Στρατός των ΗΠΑ σχεδιάζει να διατηρήσει σε αντίθεση με τις διεθνείς τάσεις.

Σε δεύτερο κεφάλαιο του άρθρου, εξετάζονται επίσης οι τάσεις στους ακόλουθους τομείς:

  • Οχήματα εφοδιασμού και υποστήριξης.
  • Μέσα αμφίβιων και ποτάμιων μεταφορών.
  • Προστασία μάχιμων δυνάμεων – αμυντικά συστήματα C-RAM (Counter-Rocket, Artillery, Mortar) πυροβόλων, βλημάτων, λέιζερ.

Το δεύτερο μέρος της σύγκρισης των μέσων και συστημάτων του Στρατού των ΗΠΑ με ξένα αντίστοιχα, δημοσιεύεται στο τεύχος Σεπτεμβρίου της «ΕΑ&Τ» που κυκλοφορεί.