«ΕΑ&Τ» Σεπτεμβρίου: “Olympus Summit 2015” – Εκπαίδευση Ισραηλινών Ελικοπτέρων στην Ελλάδα

8 Σεπτεμβρίου 2015

Ισραηλινό AH-64D-I εξαπολύει θερμοβολίδες σε πτητική επίδειξη στο Ισραήλ. (IAF)

Στο τεύχος Σεπτεμβρίου του περιοδικού «Ελληνική Άμυνα & Τεχνολογία» που κυκλοφορεί, παρουσιάζεται η ισραηλινή οπτική για την εκπαίδευση ελικοπτέρων της Ισραηλινής Πολεμικής Αεροπορίας (IAF) στην Ελλάδα. Όπως ανακοίνωσε το Γενικό Επιτελείο Στρατού, μεταξύ 20 και 30 Ιουλίου 2015 και στο πλαίσιο της Στρατιωτικής Συνεργασίας Ελλάδας – Ισραήλ, πραγματοποιήθηκε στην ευρύτερη περιοχή της Λάρισας η δραστηριότητα “Olympus Summit 2015”. Η δραστηριότητα επικεντρώθηκε στη συνεκπαίδευση της 1ης Ταξιαρχίας Αεροπορίας Στρατού (ΤΑΞΑΣ) με ελικόπτερα της IAF. Σύμφωνα πάντα με την ανακοίνωση του ΓΕΣ, η 1η ΤΑΞΑΣ συμμετείχε με επιθετικά ελικόπτερα AH-64A, AH-64D και με ελικόπτερο ΝΗ90, ενώ η IAF με ΑΗ-64, βαριά ελικόπτερα μεταφορών CH-53 και αεροσκάφος King Air.

Δοκιμάσθηκαν τεχνικές Εναέριας Εφόδου από μικτούς σχηματισμούς ελικοπτέρων, Εκκαθάρισης Δρομολογίου και Περιοχής, Έρευνας Και Διάσωσης Μάχης (CSAR) σε συνεργασία με αεροσκάφος σε ρόλο Διοικητή Αεροπορικής Αποστολής (Air Mission Commander: AMC).

Σύμφωνα με το ΓΕΣ η δραστηριότητα εκτελέσθηκε σύμφωνα με τον σχεδιασμό της, ήταν επιτυχής και κρίνεται ιδιαίτερα επωφελής για τους Ιπταμένους και μηχανικούς της 1ης ΤΑΞΑΣ, καθώς είχαν τη δυνατότητα να ανταλλάξουν απόψεις με το προσωπικό της IAF επί διαδικασιών κατά τη σχεδίαση και εκτέλεση αποστολών και για την τεχνική υποστήριξη των αεροπορικών μέσων στο έδαφος

Η σύντομη ανακοίνωση του ΓΕΣ συμπληρώθηκε από εκτενή ανάρτηση στο διαδικτυακό περιοδικό της IAF, στις 3 Αυγούστου 2015, με τίτλο «Ισραηλινά Ελικόπτερα στην Ελλάδα». Σύμφωνα με το άρθρο, επρόκειτο για μια από τις πλέον περίπλοκες μετασταθμεύσεις της IAF στο εξωτερικό: στη διάρκεια των προηγούμενων τελευταίων εβδομάδων, ο Ισραηλινός Κλάδος Ελικοπτέρων συμμετείχε σε μια μοναδική εκπαιδευτική άσκηση στην Ελλάδα, μαζί με ελληνικά ελικόπτερα και αεροσκάφη.

Στις 4 Αυγούστου η ισραηλινή εφημερίδα “The Jerusalem Post” ανάρτησε στην ιστοσελίδα της άρθρο σχετικά με την “Olympus Summit 2015” επικαλούμενη τον Σμηναγό Γκιλ, επικεφαλής του Κλάδου Ασκήσεων Εξωτερικού της IAF, οι οποίες περιλαμβάνονται επίσης στο άρθρο της «ΕΑ&Τ».

Η άσκηση “Olympus Summit 2015” ήταν η δεύτερη μεταστάθμευση ελικοπτέρων της IAF στην ΑΒ Λάρισας για συνεκπαίδευση, μετά από εκείνη μεταξύ 20 και 30 Ιουνίου 2011. Από ισραηλινής πλευράς συμμετείχαν τότε ελικόπτερα ΑΗ-64D-I, UH-60 και η ειδική Μονάδα 669 CSAR, ενώ από ελληνικής ΑΗ-64A, UH-1H, AS332C1 και F-16. Η άσκηση εκείνη αποτέλεσε επίσης αντικείμενο άρθρου του περιοδικού της IAF με τίτλο «Στην κορυφή του Ολύμπου» και την υπογραφή Γκαλ Γκόλντσταϊν, ο οποίος συμμετείχε στις εκπαιδευτικές δραστηριότητες και τις περιγράφει σε πρώτο πρόσωπο. Η περιγραφή του Ισραηλινού συντάκτη παρουσιάζει τεράστιο ενδιαφέρον και δημοσιεύεται ολόκληρη, καθώς συγκρίνει τη Μονάδα 669 με την 31η Μοίρα Επιχειρήσεων Έρευνας και Διάσωσης (ΜΕΕΔ) της ΠΑ.