«ΕΑ&Τ» Οκτωβρίου: Έκθεση Αεροπορίας & Διαστήματος της Μόσχας (MAKS) 2015 – Υπερθέαμα για συγκάλυψη της κρίσης

5 Οκτωβρίου 2015

Εντός του έτους θα ανατεθεί τελικά η προαναγγελθείσα παραγγελία για 48 Su-35S, η οποία προωθείται εξαιτίας της καθυστέρησης του προγράμματος T-50 PAK FA.

Στο τεύχος Οκτωβρίου του περιοδικού «Ελληνική Άμυνα & Τεχνολογία» που κυκλοφορεί αύριο Τρίτη 6 του μηνός, παρουσιάζεται η 12η Έκθεση Αεροπορίας και Διαστήματος της Μόσχας (MAKS) που πραγματοποιήθηκε στο αεροδρόμιο Ζουκόφσκι μεταξύ 25 και 30 Αυγούστου. Σύμφωνα με την απολογιστική ανακοίνωση των διοργανωτών, η αξία των συμβάσεων και συμφωνιών που υπεγράφησαν υπερέβη τα 350 δις Ρούβλια (€4,6 δις). Αλλά όπως ανέφερε ξένος ανταποκριτής, η έκθεση MAKS 2015 είναι «για τη ρωσική αεροδιαστημική βιομηχανία ότι ήταν τα τελευταία χρόνια της εποχής Μπρέζνιεφ για τη Σοβιετική Ένωση συνολικά: μια απόπειρα να συγκαλυφθεί μια τραγική παρακμή κολλώντας ένα ένδοξο και νικηφόρο λούστρο στην κορυφή της και ελπίζοντας πως κανείς δεν θα το προσέξει».

Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση της σύμβασης για 48 μαχητικά αεροσκάφη Sukhoi Su-35S, η οποία σύμφωνα με τα ρωσικά μέσα ενημέρωσης αναμενόταν να υπογραφεί στην έκθεση, αλλά αυτό αναφέρεται πλέον πως θα συμβεί μέχρι τα τέλη του έτους. Προηγήθηκε ανάλογη σύμβαση για ισάριθμα Su-35S τον Αύγουστο του 2009, οπότε το σύνολο των παραγγελιών προηγμένων μαχητικών είναι μόλις 96 σε διάστημα 6 ετών. Στο διάστημα αυτό, η τιμή της προμήθειας 48 Su-35S αυξήθηκε από 66 δις Ρούβλια το 2009 σε 100 δις σήμερα, εν μέρει εξαιτίας της ελεύθερης πτώσης στις ισοτιμίες του ρωσικού νομίσματος. Τα 66 δις αντιστοιχούσαν το 2009 σε €2.876,5 εκατ. ενώ τα 100 δις σήμερα σε €1.314 εκατ!

Η προμήθεια πρόσθετων Su-35S επιβλήθηκε από την καθυστέρηση του προγράμματος Προσδοκώμενου Αεροπορικού Συγκροτήματος της Αεροπορίας Μετώπου (PAK-FA) T-50, το οποίο είναι βυθισμένο σε πολλαπλά αναπτυξιακά προβλήματα, όπως αναλύεται στο άρθρο. Ο επικεφαλής της Ενωμένης Εταιρείας Αεροσκαφών (ΟΑΚ) Γιούρι Σλιούσαρ δήλωσε στη συνέντευξη Τύπου του ομίλου στις 26 Αυγούστου πως ο πλέον πρόσφατος σχεδιασμός του υπουργείου Άμυνας της Ρωσίας είναι η προμήθεια 55 μαχητικών μέχρι το 2020, αλλά η έγκριση του αριθμού αυτού εξαρτάται από την απόδοση των πρώτων 12. Επιβεβαιώνεται έτσι σχετική δήλωση του υφυπουργού Άμυνας υπεύθυνου για τις προμήθειες Γιούρι Μπορίσοφ, τον Μάρτιο του 2015.

Σε άμεση συνάφεια με την καθυστέρηση της έναρξης σειριακής παραγωγής του PAK FA βρίσκεται η αποτελμάτωση της εξέλιξης του κοινού προγράμματος με την Ινδία για την ανάπτυξη ενός Μαχητικού Αεροσκάφους Πέμπτης Γενιάς (FGFA) με βάση το T-50. Στην πραγματικότητα η ινδική χρηματοδοτική συμμετοχή είναι καίρια για την ολοκλήρωση της ανάπτυξης του PAK FA και των συστημάτων του, ειδικά μετά την πτώση των εσόδων της Ρωσίας από τις εξαγωγές υδρογονανθράκων και την είσοδο της ρωσικής οικονομίας σε ύφεση.

Στο άρθρο αναλύονται επίσης:

  • Οι πλέον πρόσφατες εξελίξεις για τον κινητήρα, το ραντάρ, το σύστημα ηλεκτρονικού πολέμου Himalayas, το σύστημα ναυτιλίας BINS-SP2M και το αυτόματο πυροβόλο 9A1-4071K του T-50.
  • Τα τρία νέα ή παράγωγα όπλα ειδικά σχεδιασμένα για τις εσοχές οπλισμού του T-50. Πρόκειται για το όπλο αέρος-εδάφους Grom (Κεραυνός), το βλήμα αεροδυναμικής πτήσης (cruise) Kh-59MK2 και το τροποποιημένο βλήμα αντι-ραντάρ Kh-58UShKE-IIR.
  • Η παράδοση 10 μαχητικών αεροσκαφών Su-30SM στη ρωσική Ναυτική Αεροπορία για χρήση από χερσαίες βάσεις και η παραγγελία 8 πρόσθετων, με προοπτική επέκτασης.
  • Ο εξοπλισμός του Ομίλου Ραδιο-Ηλεκτρονικής Τεχνολογίας (KRET) για Μη επανδρωμένο Εναέριο Όχημα (UAV) της ΟΑΚ με αποστολή αέρος-αέρος!

Παρουσιάζονται επίσης:

  • Το νέο φορητό αντιαεροπορικό βλήμα (MANPADS) 9K333 Verba (Ιτιά) του Γραφείο Κατασκευής Mashinostroyeniya (KBM).
  • Το αντιαρματικό όπλο RPG-30 της Bazalt, στην πρώτη του εμφάνιση σε διεθνή έκθεση ευρείας πρόσβασης.
  • Ο νέος παρεμβολέας 1RL257E Krasukha-S4 της KRET, ενσωματωμένος σε φορτηγό όχημα και σχεδιασμένος για χρήση εναντίον τακτικών ραντάρ και ζεύξεων δεδομένων.
  • Ο νέος παρεμβολέας Krasukha-2 της KRET σε φορτηγό όχημα, για χρήση εναντίον εχθρικών αερομεταφερόμενων ραντάρ έγκαιρης προειδοποίησης, όπως το E-3 AWACS.
  • Το νέο σύστημα παθητικού εντοπισμού εκπομπών ραδιοσυχνοτήτων Avtobaza-M, μεταφερόμενο από 5 φορτηγά οχήματα.

Πλήρης παρουσίαση της έκθεσης MAKS 2015 στο τεύχος Οκτωβρίου της «ΕΑ&Τ» που κυκλοφορεί αύριο Τρίτη 6 του μηνός.