«ΕΑ&Τ» Νοεμβρίου: Sukhoi Su-30SM vs F-22A Raptor – Ο κίνδυνος αεροπορικής αντιπαράθεσης Ρωσίας-ΗΠΑ στη Συρία

6 Νοεμβρίου 2015

Οι ιπτάμενοι ενός Su-30SM βαδίζουν προς το μαχητικό τους για μια ακόμη μάχιμη έξοδο από την αεροπορική βάση Χμεϊμίμ. Το βλήμα στον εσωτερικό πτερυγικό σταθμό είναι R-27R1 μέσης ακτίνας, καθώς η διάμετρος της ατράκτου του είναι ίδια (23cm) στο σύνολο του μήκους του, ενώ στο R-27RE1 μεγαλύτερης ακτίνας αυξάνεται στα 26cm στο τμήμα του πυραυλοκινητήρα.

Στο τεύχος Νοεμβρίου του περιοδικού «Ελληνική Άμυνα & Τεχνολογία» που κυκλοφορεί, εξετάζεται ο κίνδυνος αεροπορικής αντιπαράθεσης μεταξύ Ρωσίας και ΗΠΑ στη Συρία και συγκρίνονται τα Su-30SM με τα F-22A Raptor και τα υπόλοιπα αμερικανικά μαχητικά που επιχειρούν στην περιοχή. Από τις 30 Σεπτεμβρίου 2015 διαμορφώθηκε στον εναέριο χώρο της Συρίας μια πρωτοφανής και ανεπανάληπτη κατάσταση, όπου αεροπορικές δυνάμεις της Ρωσίας και των ΗΠΑ πραγματοποιούν επιθέσεις σε στόχους εδάφους. Αμφότερες οι κυβερνήσεις υποστηρίζουν πως στόχος των επιθέσεων είναι το Ισλαμικό Κράτος του Ιράκ και της Συρίας (ISIS), αλλά οι υποκείμενες πολιτικές επιδιώξεις είναι αντικρουόμενες. Παρά την υπογραφή συμφωνίας στις 20 Οκτωβρίου μεταξύ Ρωσίας και ΗΠΑ για την ελαχιστοποίηση του ρίσκου επεισοδίων μεταξύ των αεροσκαφών τους στον εναέριο χώρο της Συρίας, η διαμάχη για τις εκατέρωθεν επιδιώξεις παραμένει και ο κίνδυνος άμεσης αντιπαράθεσης ελλοχεύει, όπως αποδεικνύουν οι πτήσεις των ρωσικών μαχητικών Su-30SM με οπλισμό αέρος-αέρος αποκλειστικά, καθώς και η μεταφορά συστημάτων βλημάτων αεράμυνας στην αεροπορική βάση Χμεϊμίμ της Λατάκειας. Κύρια σημεία του άρθρου:

  • 6 F-22A Raptor επιχειρούν στην περιοχή, από την αεροπορική βάση Αλ Ντάφρα των ΗΑΕ. Ο συνδυασμός Stealth, υπερηχητικής ταχύτητας χωρίς μετάκαυση (supercruise) και Ελέγχου Διανύσματος Ώσης (TVC) καθιστά το F-22A σχεδόν ακατανίκητο στην εναέρια μάχη, παρά την έλλειψη βλημάτων Εντός Ακτίνας Ορατότητας (WVR) με ικανότητα εμπλοκής σε μεγάλη απόκλιση από τον άξονα (HOBS) και συστήματος Απεικόνισης Τοποθετημένου στην Κάσκα (HMD).
  • Τα Su-30SM της βάσης Χμεϊμίμ περιορίζονται σε βλήματα Ημι-Ενεργής Κατεύθυνσης Ραντάρ (SARH) R-27R1 (AA-10A “Alamo-A”) μέσης ακτίνας και βλήματα WVR υπέρυθρης καθοδήγησης R-73E (AA-11 “Archer”) με ικανότητα HOBS. Τόσο τα συγκεκριμένα μαχητικά όσο και τα αεροσκάφη της ρωσικής πολεμικής αεροπορίας γενικά, στερούνται ενός σύγχρονου βλήματος εμπλοκής Πέραν της Ακτίνας Ορατότητας (BVR) ενεργής τερματικής κατεύθυνσης ραντάρ, με αποτέλεσμα να μειονεκτούν σε μάχη BVR έναντι οποιουδήποτε μαχητικού της Δύσης με AIM-120 AMRAAM.
  • Το Su-30SM είναι έκδοση του εξαγωγικού Su-30MK για τις ρωσικές Αεροδιαστημικές Δυνάμεις. Ινδικά Su-30MKI συμμετείχαν στην άσκηση “Red Flag 08-4” του 2008. Το άρθρο περιλαμβάνει ενημέρωση για την απόδοση του Su-30MKI στην άσκηση εκείνη και σε προγενέστερες ασκήσεις “Cope India”, από Αμερικανό χειριστή F-15 και εκπαιδευτή του Σχολείου Όπλων της USAF.
  • Ανάλυση των ικανοτήτων επίγειας αεράμυνας της βάσης Χμεϊμίμ.

Πλήρης σύγκριση των ικανοτήτων εναέριας μάχης του Su-30SM και των μαχητικών της Δύσης στην περιοχή, στο τεύχος Νοεμβρίου της «ΕΑ&Τ» που κυκλοφορεί.