«ΕΑ&Τ» Νοεμβρίου: Ρωσικά αεροσκάφη μάχης στη Συρία – Su-30SM, Su-34, Su-24M2, Su-25SM

6 Νοεμβρίου 2015

Ένα Su-34 επιστρέφει στην αεροπορική βάση Χμεϊμίμ από μάχιμη έξοδο, χωρίς να έχει εξαπολύσει δύο βόμβες διάτρησης σκυροδέματος ΒΕΤΑΒ-500 των 475kg. Στα ακροπτερύγια διακρίνονται ατρακτίδια παρεμβολών, τύπου L005 Sorbstiya ή νεότερης γενιάς SAP-518.

Στο τεύχος Νοεμβρίου του περιοδικού «Ελληνική Άμυνα & Τεχνολογία» που κυκλοφορεί, περιγράφονται αναλυτικά οι 4 τύποι ρωσικών αεροσκαφών μάχης που συμμετέχουν στις αεροπορικές επιχειρήσεις στη Συρία. Από τις 30 Σεπτεμβρίου 2015 οι ρωσικές Αεροδιαστημικές Δυνάμεις (Vozdushno-Kosmicheskie Sily: VKS) –όπως μετονομάσθηκαν επίσημα οι Στρατιωτικές Αεροπορικές Δυνάμεις (Voyenno-Vozdushniye Sily: VVS) από την 1η Αυγούστου 2015– διεξάγουν αεροπορικές επιθέσεις στο έδαφος της Συρίας από την αεροπορική βάση Χμεϊμίμ, στο διεθνές αεροδρόμιο Μπασέλ αλ Άσαντ της Λατάκειας. Σε αυτές συμμετέχουν 18 βομβαρδιστικά θεάτρου και συγκεκριμένα 6 προηγμένα Su-34 και 12 παλαιότερα αλλά εκσυγχρονισμένα Su-24M, καθώς και 12 αεροσκάφη Εγγύς Αεροπορικής Υποστήριξης (CAS) Su-25SM. Τα αεροσκάφη αυτά προστατεύονται σε πτήση από απειλές αέρος-αέρος, από 4 μαχητικά πολλαπλού ρόλου Su-30SM.

Οι επίσημες ανακοινώσεις του υπουργείου Άμυνας της Ρωσίας αναφέρονται σε Su-24M, αλλά είναι σχεδόν βέβαιο πως πρόκειται για την εκσυγχρονισμένη έκδοση Su-24M2. Η επίσημη ανακοίνωση της 9ης Οκτωβρίου αναφέρθηκε για πρώτη φορά σε εκσυγχρονισμένα Su-25SM.

Οι ρωσικές αεροπορικές επιχειρήσεις στη Συρία θα αποτελέσουν αναμφίβολα σκηνή διεθνούς προβολής των προαναφερόμενων τύπων αεροσκαφών. Από την άποψη αυτή αξίζει να επισημανθεί η σύνθεση της ρωσικής πτέρυγας μάχης αποκλειστικά από αεροσκάφη της εταιρείας Sukhoi, τα οποία άλλωστε κυριαρχούν στην Τακτική Αεροπορία (Takticheskaya Aviatsiya: TA) των VKS. Άλλωστε ακόμη και τα 28 μαχητικά πολλαπλού ρόλου MiG-29SMT της ΤΑ υπολείπονται σε πτητικές επιδόσεις, εξοπλισμό και οπλικά συστήματα έναντι των Su-30SM.

Περιγραφή χαρακτηριστικών και επιδόσεων των Su-30SM, Su-34, Su-24M2 και Su-25SM στο τεύχος Νοεμβρίου της «ΕΑ&Τ» που κυκλοφορεί.