«ΕΑ&Τ» Νοεμβρίου: Οι ρωσικές επιθέσεις στο έδαφος της Συρίας – Όπλα, ακρίβεια, αποτελεσματικότητα

6 Νοεμβρίου 2015

Βόμβα δορυφορικής καθοδήγησης KAB-500S-E αναρτημένη σε Su-34 της βάσης Χμεϊμίμ.

Στο τεύχος Νοεμβρίου του περιοδικού «Ελληνική Άμυνα & Τεχνολογία» που κυκλοφορεί, παρουσιάζονται οι τεχνικές λεπτομέρειες των ρωσικών επιθέσεων στο έδαφος της Συρίας, τα χρησιμοποιούμενα όπλα, η ακρίβεια και η αποτελεσματικότητα των επιθέσεων, αλλά και η διερεύνηση των πιθανοτήτων συνολικής επιτυχίας του εγχειρήματος. Πρόκειται άλλωστε για την πρώτη πολεμική επιχείρηση των ρωσικών ενόπλων δυνάμεων πέραν των συνόρων της πάλαι ποτέ Σοβιετικής Ένωσης μετά την αποχώρηση από το Αφγανιστάν το 1989, ενώ λαμβάνουν το βάπτισμα του πυρός ορισμένα από τα πλέον προηγμένα τακτικά αεροσκάφη (Su-30SM, Su-34) και όπλα. Οι ρωσικές ανακοινώσεις είναι διθυραμβικές, αλλά θα απαιτηθεί κάποιος χρόνος για να διαπιστωθούν οι συνέπειες των επιθέσεων στο αξιόμαχο των στόχων. Στο άρθρο σχολιάζονται οι επίσημες ρωσικές ανακοινώσεις και παρουσιάζονται τα όπλα που χρησιμοποιούνται και συγκεκριμένα:

  • Τα κατευθυνόμενα βλήματα αέρος-εδάφους Kh-25ML (AS-10 “Karen”) και Kh-29L (AS-14 “Kedge-A”) Ημι-Ενεργής Κατεύθυνσης Λέιζερ (SALH).
  • Η βόμβα δορυφορικής/ αδρανειακής καθοδήγησης KAB-500S-E. Παρουσιάζονται επίσης συνοπτικά όλες οι ρωσικές κατευθυνόμενες βόμβες (KAB).
  • Η βόμβα συστάδας βομβίδων (cluster bomb) RBK-500 SPBE και οι βομβίδες της (SPBE).
  • Η βόμβα διάτρησης σκυροδέματος ΒΕΤΑΒ-500.
  • Η βόμβα Υψηλής Εκρηκτικότητας – Θραυσμάτων (HE-Frag) OFAB-250-270.

Αναλύεται τέλος η επίθεση με 26 βλήματα αεροδυναμικής πτήσης (cruise) 3Μ14 του συστήματος Kalibr-NK, εναντίον 11 στόχων στο έδαφος της Συρίας από 4 πλοία του ρωσικού στολίσκου της Κασπίας Θάλασσας, στις 7 Οκτωβρίου 2015.

Μια πλήρης ανάλυση των ρωσικών επιθέσεων στο έδαφος της Συρίας, στο τεύχος Νοεμβρίου της «ΕΑ&Τ» που κυκλοφορεί.