«ΕΑ&Τ» Δεκεμβρίου: Οι νέες κορβέτες του Ρωσικού Ναυτικού – Βαρύς οπλισμός για παράκτιες δυνάμεις

3 Δεκεμβρίου 2015

Το SOOBRAZITELNY (531) είναι το δεύτερο πλοίο κλάσης STEREGUSHCHIY και το πρώτο γενικά στο VMF με σύστημα κατευθυνόμενων βλημάτων αεράμυνας μέσης ακτίνας Redut (9M96).

Στο τεύχος Δεκεμβρίου του περιοδικού «Ελληνική Άμυνα & Τεχνολογία» που κυκλοφορεί αύριο 4 του μηνός, παρουσιάζονται λεπτομερώς οι σύγχρονες κορβέτες τεσσάρων διαφορετικών τύπων σε υπηρεσία με το ρωσικό πολεμικό ναυτικό (VMF) ή υπό ναυπήγηση. Στις 16 Νοεμβρίου 2015 το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας ανακοίνωσε πως οι κορβέτες βλημάτων ZELENY DOL (602) και SERPUKHOV (603) ολοκλήρωσαν με επιτυχία τις κρατικές δοκιμές αποδοχής στη ναυτική βάση του Νοβοροσίσκ, ενώ δύο ημέρες αργότερα προσέθεσε πως κατέπλευσαν στη Σεβαστούπολη, κύριο ναύσταθμο του Στόλου της Μαύρης Θάλασσας. Πρόκειται για την τέταρτη και πέμπτη κορβέτα του Έργου 21631 Buyan-M, με σύστημα βλημάτων πολλαπλού ρόλου Kalibr-NK, όπως η τριάδα πανομοιότυπων πλοίων του στολίσκου της Κασπίας που συμμετείχε στις επιθέσεις με βλήματα 3M14T κατά στόχων στο έδαφος της Συρίας, στις 7 Οκτωβρίου και στις 20 Νοεμβρίου 2015. Οι κορβέτες αυτές είναι οι ελαφρύτερες μεταξύ τεσσάρων σύγχρονων τύπων σε υπηρεσία με το ρωσικό πολεμικό ναυτικό (VMF) ή υπό παράδοση.

Στις 20 Νοεμβρίου 2015 οι τρεις κορβέτες τύπου Buyan-M και το DAGESTAN (693) του Έργου 11661 εξαπέλυσαν 18 βλήματα 3Μ14Τ από την Κασπία εναντίον 7 στόχων στις επαρχίες Ράκα, Ιντλίμπ και Χαλεπίου, τους οποίους έπληξαν σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργείου Άμυνας της Ρωσίας. Τα ίδια πλοία είχαν εξαπολύσει 26 βλήματα εναντίον 11 στόχων στις 7 Οκτωβρίου και περιγράφηκαν συνοπτικά στο προηγούμενο τεύχος της «ΕΑ&Τ» (βλ. τ. 70, Νοέμβριος 2015, σελ. 38-53: «Οι ρωσικές επιθέσεις στο έδαφος της Συρίας – Όπλα, ακρίβεια, αποτελεσματικότητα»). Τόσο όμως οι κορβέτες των δύο αυτών τύπων όσο και των υπόλοιπων δύο αξίζει να αναλυθούν λεπτομερέστερα, εξαιτίας της ισχύος πυρός τους αλλά και της προφανούς σημασίας των σχετικών προγραμμάτων για τον εκσυγχρονισμό των δυνάμεων επιφανείας του VMF. Πρόκειται για τα πλοία των ακόλουθων κλάσεων:

  • STEREGUSHCHIY του Έργου 22380 και GREMYASHCHIY του Έργου 20385.
  • TATARSTAN του Έργου 11661 για τον στολίσκο της Κασπίας.
  • GRAD SVIYAZHSK του Έργου 21631 Buyan-M.
  • VASILY BYKOV του Έργου 22160.

Ανάλυση των τεχνικών χαρακτηριστικών και της ναυτικής στρατηγικής στην οποία εντάσσονται οι σύγχρονες κορβέτες του ρωσικού πολεμικού ναυτικού, στην «ΕΑ&Τ» Δεκεμβρίου που κυκλοφορεί αύριο.