«ΕΑ&Τ» Δεκεμβρίου: Φρεγάτες κλάσης ADMIRAL GRIGOROVICH για το Ρωσικό Ναυτικό – Ο νέος στόλος της Μαύρης Θάλασσας

3 Δεκεμβρίου 2015

Η πρώτη φρεγάτα του Έργου 11356 για το VMF, ADMIRAL GRIGOROVICH (745), στις 26 Απριλίου 2015.

Στο τεύχος Δεκεμβρίου του περιοδικού «Ελληνική Άμυνα & Τεχνολογία» που κυκλοφορεί αύριο 4 του μηνός, παρουσιάζονται λεπτομερώς οι φρεγάτες κλάσης ADMIRAL GRIGOROVICH του Έργου 11356, που προορίζονται για τον Στόλο της Μαύρης Θάλασσας του ρωσικού πολεμικού ναυτικού (VMF). Στις 20 Οκτωβρίου 2015 ο Σεργκέι Μιχαήλοφ, εκπρόσωπος Τύπου των ναυπηγείων Yantar του Καλίνινγκραντ ανακοίνωσε την έναρξη των κρατικών δοκιμών αποδοχής εν πλω της φρεγάτας ADMIRAL GRIGOROVICH (745), πρώτου πλοίου του Έργου 11356. Η σχεδίαση αποτελεί εξέλιξη της κλάσης TALWAR του Ινδικού Πολεμικού Ναυτικού (BNS), η οποία στηριζόταν στις φρεγάτες του Έργου 1135 Burevestnik (NATO: “Krivak I/ II/ III”) της εποχής του Ψυχρού Πολέμου. Στις 27 Οκτωβρίου το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας ανακοίνωσε πως η φρεγάτα πραγματοποίησε δοκιμές του κύριου πυροβόλου Α-190 και των Εγγύς Οπλικών Συστημάτων (CIWS) AK-630 σε πεδία βολής της Βαλτικής. Εκτέλεσε επίσης δοκιμές έρευνας, αποκάλυψης και εμπλοκής υποβρυχίου, σε συνεργασία με ελικόπτερο Ka-27PL. Στις 29 Οκτωβρίου το υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε την εκτέλεση βολής βλήματος εναντίον στόχου επιφανείας πλήρους κλίμακας, από το σύστημα Shtil. Σύμφωνα με τους εκπροσώπους της αμυντικής βιομηχανίας, όλα τα αντικείμενα της δοκιμής εκπληρώθηκαν με επιτυχία.

Τα ναυπηγεία Yantar ανέλαβαν το 2010 και 2011 συμβάσεις ναυπήγησης 6 φρεγατών συνολικά, από τις οποίες η έκτη δεν έχει ακόμη αρχίσει να κατασκευάζεται, ενώ ρωσικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν πως ακυρώθηκε. Οι φρεγάτες προορίζονται για τον Στόλο της Μαύρης Θάλασσας, ωστόσο δεν έχει ανακοινωθεί σχεδιασμός για την υποκατάσταση των ουκρανικών αεριοστροβίλων πέραν των τριών πρώτων πλοίων –για τα οποία είχαν ήδη παραδοθεί προτού επιδεινωθούν οι σχέσεις με την Ουκρανία– σε αντίθεση με εκείνους για τα πλοία του Έργου 22350 κλάσης ADMIRAL GORSHKOV. Ακόμη χειρότερα, την 1η Ιουλίου 2015 ρωσικά μέσα ενημέρωσης μετέδωσαν δηλώσεις του Ναυάρχου Βίκτορ Τσίρκοφ, Αρχηγού του VMF, σύμφωνα με τις οποίες η ναυπήγηση φρεγατών του Έργου 11356 θα ανασταλεί μετά το τρίτο πλοίο εξαιτίας της αδυναμίας υποκατάστασης των αεριοστροβίλων της Zorya-Mashproekt.

Λεπτομέρειες για το πρόγραμμα, τα χαρακτηριστικά και τα συστήματα των φρεγατών κλάσης ADMIRAL GRIGOROVICH στο τεύχος Δεκεμβρίου της «ΕΑ&Τ» που κυκλοφορεί αύριο.