«ΕΑ&Τ» Δεκεμβρίου: Φρεγάτες κλάσης ADMIRAL GORSHKOV για το Ρωσικό Ναυτικό – Ανανέωση μετ’ εμποδίων

3 Δεκεμβρίου 2015

Η διακοπή παράδοσης αεριοστροβίλων τύπου M90FR από την ουκρανική Zorya-Mashproekt πλήττει το χρονοδιάγραμμα παράδοσης των επόμενων φρεγατών κλάσης ADMIRAL GORSHKOV πέραν των δύο αρχικών.

Στο τεύχος Δεκεμβρίου του περιοδικού «Ελληνική Άμυνα & Τεχνολογία» που κυκλοφορεί αύριο 4 του μηνός, παρουσιάζονται λεπτομερώς οι φρεγάτες κλάσης ADMIRAL GORSHKOV του Έργου 22350, τα μεγαλύτερα πλοία μάχης εντελώς νέας σχεδίασης για το ρωσικό πολεμικό ναυτικό (VMF) αφότου διαλύθηκε η Σοβιετική Ένωση το 1991. Στις 25 Νοεμβρίου 2015 το ρωσικό υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε πως η φρεγάτα ADMIRAL GORSHKOV (417) του Βόρειου Στόλου ολοκλήρωσε τις δοκιμές βολής βλημάτων στη Λευκή Θάλασσα, από το σύστημα βλημάτων πολλαπλής χρήσης του πλοίου. Βλήματα αεροδυναμικής πτήσης (cruise) διαφόρων τύπων χρησιμοποιήθηκαν κατά χερσαίων και ναυτικών στόχων, στο πλαίσιο της τελικής φάσης των κρατικών δοκιμών του πλοίου. Η ανακοίνωση αναφέρεται στο σύστημα Kalibr-NK –που περιλαμβάνει τα βλήματα εναντίον πλοίων 3M54T (SS-N-27A “Sizzler”), εναντίον χερσαίων στόχων 3Μ14Τ (SS-N-30A) και ανθυποβρυχιακά 91RT2 ανθυποβρυχιακής τορπίλης– καθώς και στο βλήμα εναντίον πλοίων 3Μ55 Oniks P-800 (SS-N-26 “Strobile”). Η φρεγάτα διαθέτει επίσης ραντάρ Poliment τεσσάρων στατικών φασικών διατάξεων, ενδεχομένως ενεργών, για το σύστημα αεράμυνας Redut βλημάτων 9Μ96.

Ωστόσο η ουκρανική Zorya-Mashproekt διέκοψε τις παραδόσεις αεριοστροβίλων μετά τις δύο πρώτες φρεγάτες του Έργου 22350. Την υποκατάσταση των εισαγωγών ανέλαβε η ρωσική Εταιρεία Έρευνας και Παραγωγής (ΝΡΟ) Saturn, η οποία θα αρχίσει να παραδίδει τα συγκροτήματα πρόωσης των δύο επόμενων φρεγατών κλάσης ADMIRAL GORSHKOV τον Αύγουστο του 2018.

Λεπτομέρειες για το πρόγραμμα, τα χαρακτηριστικά και τα συστήματα των φρεγατών κλάσης ADMIRAL GORSHKOV στο τεύχος Δεκεμβρίου της «ΕΑ&Τ» που κυκλοφορεί αύριο.